Πολιτική|05.09.2019 09:14

Με εκπλήξεις το «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σπύρος Μουρελάτος

Έτοιμος να επικαιροποιήσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου του «ανάπτυξη για όλους» κατά την τριήμερη παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όλα τα προηγούμενα 24ωρα είχε αλλεπάλληλες εσωτερικές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να επικεντρώσει την παρέμβαση του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο σε εκείνες τις δράσεις, που συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης για όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτές αφορούν στη μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είτε στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, είτε στην αναμόρφωση του γενικότερου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι» του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη μολονότι δεν θα ρέπει προς την παροχολογία θα περιέχει εκπλήξεις στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, ήτοι μέτρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που «ακουμπά» μισθωτούς και συνταξιούχους και συμβαδίζει με το κεντρικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αναστύλωσης της μεσαίας τάξης.

Ενδεικτική της κυβερνητικής προπαρασκευής εν όψει της ΔΕΘ ήταν, εξάλλου, η χθεσινή σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες παρουσία των Υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στο επίκεντρο ετέθη το ζήτημα του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες διακυβέρνησης, εξ ου και η γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας να αποκτήσουν οι 13 Περιφερειάρχες τριψήφιους αριθμούς χάριν της αμεσότερης επικοινωνίας τους με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το ζήτημα υλοποίησης ενεργητικών πολιτικών υπέρ της κοινωνικής συνοχής.

Την ίδια ώρα, απότοκη της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του πρώτου κύματος μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου την άποψη της επόμενης επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο συμβολισμός των δηλώσεων Λαγκάρντ είναι εξόχως σημαντικός καθώς αυτές έλαβαν χώρα σε ουδέτερο έδαφος, ήτοι στις Βρυξέλλες, ενώ δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και στο timing, καθώς η άποψη της Γαλλίδας αξιωματούχου δημοσιοποιείται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ολοκληρώση του πρώτου κύκλου των διεθνών επαφών του κ. Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

Τα ίδια πρόσωπα, υπενθύμιζαν, εξάλλου, ταυτόσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού από το 2016, που επεσήμαναν την ανάγκη να μειωθεί ο συγκεκριμένος στόχος στο 2% από το 3,5%, που είναι σήμερα.

Μάλιστα, ένα 24ωρο μετά τις ιδιαίτερως υποστηρικτικές προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην χώρα μας. Τζέφρι Πάιατ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, πιστοποιώντας, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, την κοινή βούληση Αθήνας και Ουάσιγκτον για περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Είναι πιθανό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός να έχει μία πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Νέα ΔημοκρατίαφόροιΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ