Πολιτική|06.09.2019 13:34

ΔΕΘ 2019: Σε ποια σημεία αναμένεται να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σπύρος Μουρελάτος

Το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,0 κατά την παραμονή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές διήμερο.

Στενοί του συνεργάτες μεταδίδουν πως η πρωθυπουργική ομιλία το βράδυ του Σαββάτου (7/9) στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτυπώνει το αναπτυξιακό στίγμα των έως τώρα αλλά και των επικείμενων νομοθετικών και όχι μόνο πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου.

Επικεντρωμένη στην Οικονομία, η αυριανή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα έχει κατά πληροφορίες ένα απολογιστικό σκέλος, εν είδει υπόμνησης των εμπροσθοβαρών δράσεων, που έχει υλοποιήσει ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η άρση των capital controls, αλλά και οι ενέργειες για το ξεπάγωμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, αλλά και ένα προοπτικό σκέλος, βασισμένο κατά κύριο λόγο στον αναπτυξιακό νόμο και τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να έχουν ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταΐκούρα διερευνούσαν τρόπους, ώστε να αποδειχθεί πιθανή δημοσιονομική έκπληξη, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα, που συμβαδίζουν με το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης περί σοβαρής ανακούφισης της μεσαίας τάξης, που επλήγη σοβαρά τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, ενισχυμένος και από τη θετική ανταπόκριση που βρήκε σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, αναμένεται να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα προς διεθνείς και εγχώριους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ευκαιρίες, που διανοίγονται πλέον στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα ξεπερνά τη δημοσιονομική κρίση και επανέρχεται στην κανονικότητα, όπως θα πει χαρακτηριστικά.

Επενδυτικό περιεχόμενο, εξάλλου, είχε και η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο η χθεσινή παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα, όσο και τα θερμά λόγια με τα οποία περιέβαλλε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, καταδεικνύουν την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον στη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από συγκεκριμένα επενδυτικά projects, που είτε δρομολογούνται, όπως η συμμετοχή δύο Αμερικανικών εταιρειών στον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό, είτε για σχέδια, όπου διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα ΕΛΠΕ και η Εθνική Ασφαλιστική. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεν παρέλειψε να θέσει στον Αμερικανό συνομιλητή του το κομβικό για την Ελλάδα ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ.  

ανάπτυξηΔΕΘΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης