Πολιτική|07.09.2019 15:37

Εκρυψαν τα σκουπίδια Πατούλης και Δούρου κάτω από το χαλί...

Αντώνης Γκιόκας

Η παρακάτω ιστορία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και των στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων. Και θα ήταν μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, αν δεν γινόταν στην πλάτη των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Πριν από έναν μήνα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Αττική) αποφάσισε να βάλει μπροστά τη διαδικασία για τη δημιουργία του 3ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, για όλα τα σκουπίδια της Αττικής, μέσα στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Φυλής. Κοινώς να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο μια περιοχή που είναι πνιγμένη ήδη στα σκουπίδια.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την απερχόμενη διοίκηση της Ρένας Δούρου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, την 1η Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη του νεοδημοκράτη δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού. Και εκεί γεννήθηκαν ορισμένες απορίες. Πρώτον, γιατί δεν αντέδρασε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε αυτή την απόφαση; Να υποθέσουμε ότι δεν του έπεφτε λόγος; Ας το δεχτούμε για λόγους οικονομίας χώρου. Την Παρασκευή που συνεδρίασαν το περιφερειακό συμβούλιο και ο ΕΔΣΝΑ, με την απερχόμενη σύνθεσή τους, συζητώντας και αυτό το θέμα, γιατί και πάλι δεν αντέδρασε; Προφανέστατα γιατί συμφωνεί απόλυτα! Αλλά δεν είναι ο μοναδικός «γαλάζιος» παράγοντας που θέλει να κρύψει πάλι τα σκουπίδια κάτω από χαλί.

Οπως ανέφερα παραπάνω, και ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δέχθηκε αδιαμαρτύρητα αυτή την απόφαση. Για την πειθήνια αυτή στάση του τον «αντάμειψε» ο Τάκης Θεοδωρικάκος! Βλέπετε, με την προσφιλή τακτική των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ότι τα αντισταθμιστικά ποσά που λαμβάνουν οι δήμοι που διατηρούν στην επικράτειά τους χωματερές «δύνανται να διατίθενται από τους δήμους για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης», συμπληρώνοντας βέβαια με περίσσια δόση υποκρισίας ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα «με την περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων». Κάνε, δηλαδή, τα χρήματα ό,τι θες και επιβάρυνε και άλλο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής σου. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, η Ρένα «έκοψε» και ο Τάκης με τον Πατούλη και τον Παππού «έραψαν». Μόνο το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας αντέδρασαν σε αυτό το περιβαλλοντολογικό τερατούργημα. Οι υπόλοιποι το στήριξαν διακομματικά…

Γιώργος ΠατούληςπαραπολιτικάΡένα Δούρου