Πολιτική|21.11.2018 15:12

Αλήθειες και μισές αλήθειες από τον Νίκο Κοτζιά για το εμπόριο οργάνων

Γιώργος Σκαφιδάς

«Ξέρετε τι σηµαίνει βίζες σε ασυνόδευτα µικρά; Σηµαίνει εµπόριο οργάνων» συνέχισε ο µέχρι πρότινος επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, φέρνοντας στο φως ορισµένους από τους σκελετούς που βρίσκονταν µέχρι πρότινος καλά κρυµµένοι µέσα σε «σάκους» της ελληνικής διπλωµατίας.

Ανάλογες αναφορές είχε κάνει, βέβαια, ο κ. Κοτζιάς και σε οµιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Οκτωβρίου, ενώ για «κυκλώµατα εµπορίας ανθρώπων» που «διακινούσαν ακόµα και παιδιά µόλις µερικών µηνών µε βίζες που χορηγούσαν προξενικές Αρχές» της Ελλάδας είχε κάνει λόγο και «ειδικός συνεργάτης» µε άρθρο του στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» στις 31 Οκτωβρίου (σε κείµενο υπό τον τίτλο «Βίζες του υπ. Εξωτερικών: εδώ Σόρος, εκεί Σόρος, πού είναι ο Σόρος;»).

Εν τη ρύµη του λόγου του, ο κ. Κοτζιάς «φωτογράφισε» προχθές την περίπτωση ενός διπλωµάτη (άλλοτε γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο 2011-2014) ο οποίος καταδικάστηκε προσφάτως (στις 17 Σεπτεµβρίου) τελεσίδικα από το Γ’ Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Αθηνών σε δέκα µήνες φυλάκιση (µε αναστολή) και χρηµατικό πρόστιµο ύψους 3.000 ευρώ, για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Ο εν λόγω διπλωµάτης κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κωνσταντινούπολη χορήγησε συνολικά χιλιάδες θεωρήσεις εισόδου σε ανθρώπους αµφιβόλου ταυτότητας µε ψευδή, πλαστά ή ελλιπή δικαιολογητικά, λαµβάνοντας ως αντάλλαγµα µετρητά κάτω από το τραπέζι (µε την κάθε βίζα να κοστολογείται κοντά στα 2.500 ευρώ, όπως φηµολογείται).

Πειθαρχική ποινή

Η συγκεκριµένη υπόθεση συνεχίζει επί του παρόντος να ερευνάται από την Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, ενώ παράλληλα έχει επιβληθεί στον εν λόγω διπλωµάτη και η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης για 12 µήνες, µια ποινή την οποία ωστόσο η γενική επιθεωρήτρια ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης φαίνεται να θεωρεί… υπερβολικά επιεική.
Αξίζει, βέβαια, να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω υπόθεση δεν συµπεριλαµβάνονται επισήµως στοιχεία ή κατηγορίες για «εµπόριο οργάνων», µε την εν λόγω αναφορά (περί εµπορίου οργάνων) µάλλον να αποτελεί πιο πολύ «υποψία» ως προς την κατάληξη που θα µπορούσε ίσως να έχει σε ορισµένες περιπτώσεις η «µπίζνα» µε τις παράνοµες βίζες, και όχι κατηγορία βασισµένη σε συγκεκριµένα ενοχοποιητικά στοιχεία.

  • Με ανακοίνωσή της πάντως χθες, η Ενωση ∆ιπλωµατικών Υπαλλήλων χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητικές για τον διπλωµατικό κλάδο» τις δηλώσεις Κοτζιά, «καθώς δηµιουργούν την εσφαλµένη εντύπωση ότι υφίσταται µεγάλος αριθµός στελεχών του ΥΠΕΞ που εµπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις», ενώ στην πραγµατικότητα «τα κρούσµατα διαφθοράς είναι ελάχιστα και αφορούν µεµονωµένες περιπτώσεις».
Νίκος Κοτζιάςπρόσφυγεςμετανάστες