Πολιτική|21.11.2018 15:54

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός με θετικά μέτρα για το 2019

Κατερίνα Τζαβάρα

Λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης κατέθεσε στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει τις απαραίτητες συνεδριάσεις για τη συζήτησή του.

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα «νοηματοδοτήσει επί της ουσίας μια νέα εποχή με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια», πέραν των οικονομικών της νέας χρονιάς και παρέλαβε το «στικάκι» από τον κ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα και με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στις 26 του μήνα, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του προϋπολογισμού.

Από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ακολουθήσει στις 3 Δεκεμβρίου η υποβολή εισηγήσεων ώστε στις 12 Δεκεμβρίου, να γίνει η πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα συνεχιστεί στις 13, 14, 17 και 18, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύ σε πέντε συνεδριάσεις οπότε και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν το λόγο αμφισβητώντας ότι μπορούμε να μιλάμε για «μεταμνημονιακό προϋπολογισμό» και «μεταμνημονιακή εποχή».

Πάντως σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πακέτο θετικών μέτρων ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 177 εκατ. ευρώ, χορήγηση 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους κατά 51 εκατ. ευρώ, καθώς και ενίσχυση της ειδικής αγωγής κατά 22 εκατ. ευρώ. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,98% του ΑΕΠ.

Για «το πρώτο βήμα αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» έκανε λόγο ο κ. Χουλιαράκης

«Πιάσαμε το στόχο το '17 και το '18 κι έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα αχρείαστα και αντιπαραγωγικά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός με αναφορά σε προνομοθετημένα μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου. Στη συνέχεια είπε ότι μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για ακύρωση και όχι αναβολή όσον αφορά στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς.

ΒουλήπροϋπολογισμόςΓιώργος Χουλιαράκης