Πολιτική|10.09.2019 11:06

Τα μηνύματα Γεννηματά σε Μητσοτάκη-Τσίπρα με φόντο την προεδρική εκλογή

Φώφη Γιωτάκη

Με την παραδοχή ότι το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στη δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα κινείται η Χαριλάου Τρικούπη, μετά και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη φετινή ΔΕΘ.

Παρά τον έντονο προβληματισμό από τα σημάδια εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να μεταφέρει το πεδίο της σύγκρουσης στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, όπου το μεν κυβερνών κόμμα επιδιώκει κατ' αρχάς την άμεση κεφαλαιοποίηση της πρόσφατης εκλογικής νίκης, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι επιθετικοί τόνοι προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και κυρίως προς τα στελέχη που θέλουν το ΠΑΣΟΚ σε πρώτο πλάνο φαίνεται ότι υποχωρούν και αντικαθίστανται από προειδοποιητικά βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου για πιθανά «παιχνίδια» εις βάρος του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ένα βήμα τη φορά, αλλά στην ίδια κατεύθυνση» λέει η κυρία Γεννηματά, όταν απευθύνεται στα στελέχη του κόμματός της. «Δεν είναι η ώρα για παιχνίδια» διαμηνύει όταν απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, χρεώνοντάς τους σχέδιο στοχοποίησης του ΚΙΝΑΛ από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα.

Η κυρία Γεννηματά εκτιμά ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνουν στην προσπάθεια συρρίκνωσης της δυναμικής του κόμματός της, «ποντάροντας» σε νέο κύμα αναταράξεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ στους επόμενους μήνες.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν και η αναφορά της από το βήμα της ΔΕΘ, με την οποία υπονόησε μια «συμπαιγνία» εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη και με βασική επιδίωξη την άλωση του πολιτικού Κέντρου: «Κοινός στόχος και των δύο είναι, βέβαια, το Κίνημα Αλλαγής. Έχουν επιλέξει και οι δύο τον αντίπαλο που θεωρούν πιο βολικό, στοχοποιώντας τον μοναδικό πυλώνα υπευθυνότητας και μεταρρυθμίσεων που γέννησε η Μεταπολίτευση: το ΠΑΣΟΚ και τη φυσική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής».

Η αντίδραση που προκρίνει στις αναμφισβήτητα ασφυκτικές πιέσεις είναι αρχικά η αποκάλυψη των «παιχνιδιών» γύρω από τον εκλογικό νόμο που δηλώνουν, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, την προσπάθεια αποδυνάμωσης σταδιακά του ρυθμιστικού ρόλου του ΚΙΝΑΛ. Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν παρουσιάσει την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο (πριν από τις ψηφοφορίες για το Σύνταγμα), τότε το ΚΙΝΑΛ θα «πετάξει» το «κλειδί» για την εφαρμογή του από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, παρέχοντας το άθροισμα των 180 ψήφων, στο οποίο θεωρητικά προσβλέπει η ΝΔ. «Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι» προειδοποίησε τον πρωθυπουργό η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, η οποία σκοπεύει να υποστηρίξει με σθένος την πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει για τον εκλογικό νόμο με μικρότερο μπόνους εδρών από το σημερινό για το πρώτο κόμμα.

Είναι πασιφανές ότι το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει με καχυποψία τη «δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη για διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας εφόσον εμφανιστεί ως «μονόδρομος» η εφαρμογή της απλής αναλογικής την πρώτη φορά. Αρκετά στελέχη, δε, δεν αποκλείουν σχέδιο αιφνιδιασμού της κυβέρνησης με πρόωρες εκλογές νωρίτερα, όταν το Μαξίμου θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την εδραίωσή του μέσω δύο απανωτών αναμετρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ θα φροντίσει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ξεκινώντας από τη συγκρότηση της ομάδας για τον δεύτερο «κύκλο» της συνταγματικής αναθεώρησης. Απαντώντας στην επιστολή του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα, θα ανακοινώσει τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τον πρώτο ρόλο θα έχει, εκτός απροόπτου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Το επόμενο βήμα θα αφορά στην ανάδειξη της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο, που, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι «αναλογικότερος», εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα. Όσον αφορά στην προεδρική εκλογή, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι θα επιβεβαιώσει με την κατάθεση της πρότασής του συνέπεια και πολιτικό ήθος. «Το πρόβλημα θα το έχει η ηγεσία της ΝΔ που δεν ξεκαθαρίζει αν θα προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και ο Αλέξης Τσίπρας που έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει εκ νέου τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε εγκαίρως ξεκαθαρίσει διά της κυρίας Γεννηματά ότι θα προτείνουμε υποψήφιο από τον προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο» τονίζει με νόημα έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας στα διλήμματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν πριν την κρίσιμη επιλογή, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας. Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, προβλέπει πιθανές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ από τους «καραμανλικούς», ενώ αναρωτιέται για το πώς ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, επιμένοντας στην επανεκλογή Παυλόπουλου...

Αλέξης ΤσίπραςΦώφη ΓεννηματάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ