Πολιτική|11.09.2019 14:10

Στη Βουλγαρία σήμερα ο Νίκος Δένδιας για διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό

Newsroom

Κύκλο επαφών με φίλες-χώρες ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στοχεύοντας στην αναζωογόνηση διμερών σχέσεων που βρίσκονται μεν σε καλό επίπεδο αλλά έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισκέπτεται σήμερα τη Βουλγαρία, μια «πολύ σημαντική» χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, όπου πρόκειται να έχει σειρά επαφών με την ομόλογό του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ.  

Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθούν οι βάσεις για μια πιο ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μέσω και του επερχόμενου τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (4th High Level Cooperation Council) το οποίο μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους διμερείς δεσμούς στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας αλλά και της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (interconnectivity).

T

Σημειώνεται ότι από οικονομική σκοπιά, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Βουλγαρία. Αποτελεί, άλλωστε, ελληνική πεποίθηση ότι οι θετικές οικονομικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χωρών της βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης συμβάλλουν και μπορούν να συμβάλλουν έτι περαιτέρω στη σταθερότητα αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές μιας περιοχής που έχει ανάγκη τόσο από σταθερότητα όσο και από ανάπτυξη.

Επισημαίνεται ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν διευρυνθεί, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 που δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 6,8 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Με τη Βουλγαρία, βέβαια, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπάρχει ήδη κοινή αντίληψη και σε σειρά θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Κάποια από αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν και κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο Νίκος Δένδιας σήμερα στη Σόφια: θέματα όπως είναι η ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών μέσω των ήδη υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας στα Βαλκάνια, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, αλλά οι ευρωτουρκικές σχέσεις (υπό το πρίσμα του μεταναστευτικού).  

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται, ωστόσο, από την πλευρά του να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα όπως εκείνη εκτυλίσσεται έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας (με τις αλλεπάλληλες γεωτρήσεις και έρευνες) αλλά και στο Αιγαίο (με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις που σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν χώρα).

Βουλγαρίαυπουργείο ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας