Πολιτική|22.11.2018 07:48

ΝΔ: Πλεονάσµατα λόγω υπερφορολόγησης

Σπύρος Μουρελάτος

Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό πως ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει παρέλθει, κάτι που, όπως επαναλαµβάνει, καθρεφτίζεται στο… απαγορευτικό εξόδου στις αγορές, που θέτει το ιδιαιτέρως «αλµυρό» επιτόκιο δανεισµού των ελληνικών οµολόγων, παρά την περί του αντιθέτου κυβερνητική θριαµβολογία. Μόνιµη επωδός του προέδρου της Ν∆ είναι πως η χώρα χρειάζεται άµεσα έναν τολµηρό αναπτυξιακό οδικό χάρτη, βασισµένο στη µείωση της φορολογίας, στην αποκλιµάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη διαµόρφωση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να δηµιουργηθούν νέες, καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας, αλλά και να εγκαθιδρυθεί ένα αποτελεσµατικό δίχτυ ασφαλείας για τους κοινωνικά αδύναµους.

Σε αυτό το κλίµα, ο τοµεάρχης Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παροµοίασε τον προϋπολογισµό του 2019 µε το κύκνειο άσµα της σηµερινής διακυβέρνησης και επεσήµανε: «Σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της ελληνικής οικονοµικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζουν η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισµός, η αναποτελεσµατικότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενός κύκλου που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηµατικά στρώµατα».

Συγκεκριµένα, στο Μοσχάτο σηµειώνουν πως τα αχρείαστα πλεονάσµατα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις κατασχέσεις, τα αναγκαστικά µέτρα είσπραξης και την εσωτερική στάση πληρωµών, ενώ αντιτείνουν πως η πολυδιαφηµισµένη επάνοδος στην κανονικότητα παραµένει… όνειρο θερινής νυκτός, καθώς, όπως τονίζουν, το Χρηµατιστήριο καταρρέει, οι τραπεζικές µετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας συνεχώς υποχωρεί και οι καταθέσεις των πολιτών δεν επιστρέφουν µε ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστηµα.

Σταϊκούρας: «Ο προϋπολογισµός σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου που κόστισε πανάκριβα στη χώρα»

Στο ίδιο µήκος κύµατος, στη Ν∆ αντιµετωπίζουν µε περίσσεια ανησυχία την προοπτική απώλειας των κερδών των ελληνικών οµολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας του χαµηλού ρυθµού ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει µεταρρυθµίσεων. Με έντονο σκεπτικισµό υποδέχεται, εξάλλου, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και το… καµπανάκι που χτυπά η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία προειδοποιεί για εύθραυστη ανάκαµψη ένεκα, όπως λέγεται, της αβεβαιότητας από τον χαµηλό ρυθµό επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς διατηρεί µε αµείωτη ένταση το στενό µαρκάρισµα της κυβέρνησης στην υπόθεση της ∆ΕΠΑ. Σε νέα δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Μαρία Σπυράκη, ερωτά κατά πόσον οι κ. ∆ραγασάκης και Φλαµπουράρης ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να γίνουν προκλητικά επωφελείς ρυθµίσεις προς την ELFE σε βάρος της ∆ΕΠΑ, ενώ αξιώνει απαντήσεις για το εάν οι υπουργοί Ενέργειας λάµβαναν σε εβδοµαδιαία βάση ενηµέρωση για τη διόγκωση του χρέους της ELFE προς τη ∆ΕΠΑ.

Νέα Δημοκρατίαπροϋπολογισμός