Πολιτική|14.09.2019 09:53

ΔΕΘ: Ομιλία Τσίπρα με έμφαση στην οικονομία - Οι έξι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Μέσα σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης για την Novartis και με την αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλεί την κυβέρνηση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ξετυλίγει απόψε στην ΔΕΘ την δική του αφήγηση, το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις με την εισαγγελία να στέλνει στη Βουλή τον φάκελο Novartis ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να μην μπορεί να αποφύγει τον σχολιασμό του θέματος στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων, κάτι που ούτως ή άλλως θα κάνει αύριο (Κυριακή) στην διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Παρ’ όλα αυτά θα μιλήσει για προσπάθεια αντιπερισπασμού και ρεβανσιστικές διαθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να οικοδομηθεί ένα αυταρχικό κράτος της Δεξιάς, χωρίς κανέναν σεβασμό στους θεσμούς και να αναφερθεί και σε περιπτώσεις όπως η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η επικύρωση της τοποθέτησης Κοντολέοντος ως νέου διοικητή της ΕΥΠ με υπεραρμοδιότητες μέσα από φωτογραφικές τροπολογίες αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής του.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το βράδυ θα αναφερθεί στην υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας τόσο στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών με την επισήμανση πως τώρα δεν την θεωρεί «προδοτική» αλλά και στο Προσφυγικό καθώς τώρα ως κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με όλα όσα καταλόγιζε στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση έχει προοδευτικό πρόσημο και στηρίζεται σε έξι άξονες: Πραγματική ισότητα, δημοκρατική πολυφωνία, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος, ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών και διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων με σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Ασφαλώς και ο κύριος κορμός της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ θα επικεντρωθεί στην οικονομία. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης ξέχασε πολύ σύντομα τις προεκλογικές του υποσχέσεις εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα θυμίσει επομένως ότι η κυβέρνηση Σύριζα τον προηγούμενο Μάιο ανακοίνωσε την μείωση των στόχων στο 2,5% στο Ζάππειο χωρίς να συναντήσει ενστάσεις από τους θεσμούς, μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού και την αξιοποιήση μικρού τμήματος των 37 δις που είχε εξασφαλίσει ως «απόθεμα» για την χώρα.

Δεν θα αναφερθεί όμως μόνο σ’ αυτό αλλά και στην αθέτηση κι άλλων υποσχέσεων, όπως η προκαταβολή φόρου αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 που η ΝΔ είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Στον αντίποδα θα πει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και των μικρομεσαίων, νέα αύξηση του κατώτατο μισθού κατά επιπλέον 7,5% , κατάργηση του τέλους επιτήδευματος (500-650 ευρώ) και στήριξη του κοινωνικού κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, την υγεία συνολικά και την παιδεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι για παράδειγμα από την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% κερδίζουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις αφού οι μικρές έχουν εξαιρετικά μικρά κέρδη, ενώ από την μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την καθόρισε η ΝΔ μεγάλοι ευνοημένος είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες άνω των 500.000 ευρώ.

Θα αναφερθεί επίσης στο θέμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων επικρίνοντας την δρομολογημένη απαξίωση της ΔΕΗ, όπως και την μεθόδευση να πραγματοποιηθεί η επένδυση στο Ελληνικό με δανεικά και χρήματα των φορολογουμένων όπως και η επέκταση της Ελ Ντοράντο στην Θράκη.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αναγκαιότητα δημοκρατικής συστράτευσης των προοδευτικών πολιτών απέναντι σ’ ένα αυταρχικό κράτος.

NovartisΕΝΦΙΑΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΔΕΘ