Πολιτική|16.09.2019 16:29

Δένδιας από Βερολίνο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Newsroom

Κατά την επίσκεψή του σήμερα (16 Σεπτεμβρίου) στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε επαφές με τον ομόλογό του Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας και άλλοτε υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας σημειώνεται ότι είχαν συναντηθεί προσφάτως και στο Ελσίνκι.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην παρούσα φάση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Γερμανία. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η Γερμανία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020.

Η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σε συνδυασμό και με την έλευση μιας νέας Κομισιόν, στην κεφαλή της οποίας θα βρίσκεται πια μια Γερμανίδα (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), το επαπειλούμενο Brexit, αλλά και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2020-2027, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο κ. Δένδιας στο Βερολίνο.

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείψουν και όλα τα «νεώτερα» από το καυτό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, «νεότερα» στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται προφανώς η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (μια παραβατική συμπεριφορά που συνεχίζεται απτόητη παρά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις), το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό (υπό το φως των πρόσφατων επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας αλλά και των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά), και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της» δήλωσε ο κ. Δένδιας από τη γερμανική πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «επικίνδυνη» τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

«Τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις» συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, δύο πράγματα: το γεγονός ότι χρειάζεται «αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος», όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και προσήλωση ως προς την ανάγκη «πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016».

T

Από τις συνομιλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Γερμανία δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει και το θέμα της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ένα θέμα το οποίο βρίσκεται παραδοσιακά ψηλά στη γερμανική ατζέντα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε την ευκαιρία σήμερα να υπογραμμίσει εκ νέου το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την απαρέγκλιτη, όμως, προϋπόθεση της συμμόρφωσής τους με τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και της πλήρωσης των αναγκαίων από την αιρεσιμότητα προαπαιτούμενων. Η Ελλάδα, «το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας - κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Και οικονομική διπλωματία μέσω Μονάχου

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία βρέθηκε προ ημερών για επαφές και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Φραγκογιάννης πήρε μέρος την περασμένη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, σε δείπνο εργασίας στο Μόναχο με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, δείπνο το οποίο διοργάνωσε η Hypovereinsbank. Στελέχη των 25 μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων συμμετείχαν, επίσης, στο εν λόγω δείπνο, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Φραγκογιάννης είχε μάλιστα την ευκαιρία να προσκαλέσει τις γερμανικές επιχειρήσεις σε απευθείας διάλογο με τις υπηρεσίες της Οικονομικής Διπλωματίας και το Enterprise Greece σημειώνοντας.

ΤουρκίαπροσφυγικόΓερμανίαΒόλφγκανγκ ΣόιμπλεΝίκος ΔένδιαςΧάικο Μάαςυπουργείο Εξωτερικών