Πολιτική|16.09.2019 19:23

Ζέρβας για Μπουτάρη: Στην πόλη γνωρίζουμε πολλές περσόνες, τίποτα όμως για το έργο τους

Τίμος Φακαλής

Με λόγια του Γάλλου φιλόσοφου Ζαν Πωλ Σαρτρ, χωρίς τον Νίκο Ταχιάο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος απουσίασε και κύριο μενού τη στάση του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου έκανε πρεμιέρα το Σώμα με δήμαρχο τον  Κωνσταντίνο Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

«Σ’ αυτήν την πόλη γνωρίζουμε πολλές περσόνες, τίποτα όμως για το έργο τους. Όμως, ‘δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη’ όπως έχει πει ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τους διχασμούς» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δίνοντας το στίγμα της διοίκησής του στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας του και πρόσθεσε: «Aυτό που ζητώ είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε το αλάθητο και δε θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εμείς δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την πόλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι στενόμυαλοι διχασμοί άφησαν πληγές στο σώμα της πόλης ενώ εκεί απέδωσε και την υστέρησή της. «Εκεί οφείλεται το ότι δεν έχουμε τις υποδομές που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τα πολιτιστικά γεγονότα που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τον τουρισμό που θα έπρεπε να έχουμε».
Τόνισε παράλληλα ότι «πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο».

«Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε -το λέω αυτό ρητά- , βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα υπάρχουν στην πόλη μεγάλα, ανοιχτά και επείγοντα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η πόλη δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, ο κόσμος ταλαιπωρείται.  Τα εργοτάξια του μετρό, λόγω καθυστερήσεων έχουν διαλύσει ολόκληρες εμπορικές περιοχές, έχουν καταστρέψει ζωές».

Ο κ. Ζέρβας επανέλαβε ότι θα δοθεί βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής. «Φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά – θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι θα αξιοποιηθούν ορθολογικά οι πόροι με στόχο την ωφέλεια των πολλών. Ο δήμαρχος έκανε λόγο παράλληλα για μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα και όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου. «Δεν ερχόμαστε ως πεφωτισμένη ηγεσία που θα επιβάλει μία και μόνη οπτική για τα πράγματα, αλλά ως μία σύγχρονη διοίκηση του 21ουαιώνα που έχει κατανοήσει τόσο τα καθημερινά ζητήματα όσο και τις προκλήσεις. Θέλουμε τους Θεσσαλονικείς συμμέτοχους σε αυτόν τον αγώνα.

Τους θετικούς καρπούς των προσπαθειών θα τους απολαύσουμε όλοι μαζί – και οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί κάτοικοι της πόλης». Όπως είπε, κάθε σχέδιο, κάθε προγραμματική πολιτική πρόταση οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Και το δικό μας σχέδιο τις έχει. «Έχουμε στο μυαλό μας και τη μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος».

Οι προτεραιότητες Ζέρβα

Καθαριότητα, παιδεία, ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών και πολιτιστικές δράσεις που θα αφήνουν καλλιτεχνικό και, συνάμα, οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη, και ασφάλεια βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στις προνοιακές πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να πατούν σε σταθερά οικονομικά για να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και περιοδικότητα και ψηφιακής μετάβασης της πόλης. 
Βαρύτητα αναμένεται να δώσει όπως είπε ο κ. Ζέρβας στην έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση του αστικού χώρου.  «Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών» είπε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Νοτοπούλου σε Ζέρβα: Δεν είστε εκπρόσωπος των εργολάβων αλλά δήμαρχος της Θεσσαλονίκης

Τους τόνους ανέβασε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι ενώ άκουγε από τον Πρωθυπουργό το σταμάτημα του Μετρό, αυτός επίχαιρε σαν βουλευτής της ΝΔ. 

«Υπάρχει μελέτη για την απόσπαση; Όχι. Ενώ υπάρχει μελέτη για την κατά χώρα παραμονή. Να αποφασίσει η πόλη για το κοινό καλό. Να μην δοθεί καμία παράταση και να παραμείνουν το έργο. Ποιος σας ενημερώνει και έχετε αυτή την άποψη ; Τι κερδίζει ο εργολάβος; Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε εκπρόσωπος των εργολάβων αλλά δήμαρχος της Θεσσαλονίκης» είπε απευθυνόμενη στον Κ. Ζέρβα η κ. Νοτοπούλου. 

συνεδρίασηΚωνσταντίνος ΖέρβαςΔημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης