Πολιτική|16.09.2019 23:35

Τσακαλώτος: Φοβάμαι... μόλυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση

Newsroom

«Θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν φοβόμουν τη μόλυνση από την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο τέως ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Τvxs.gr.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε αρχικά την... «πασοκοποίηση»: «Πασοκοποίηση για μένα, αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο pasokification, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις, με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατέλειψαν. Αυτό εξηγεί εξ άλλου την εκλογική και πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη».

"Στο ερώτημά σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση", σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού. Τους φόβους μου, βέβαια, τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σκουρλέτη, που είπε ότι «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ». ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Ο Πάνος αναγνωρίζει τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ χάρις στην οποία έγινε το κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα του χρεώνει τον λαϊκισμό, με τον οποίο έριξε χαμηλά τον δείκτη πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας».

Από την άλλη πλευρά ξεκαθάρισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατραπεί σε ένα κόμμα «ενεργό, λαϊκό και ανταγωνιστικό», ενώ μίλησε για τη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση να συγκροτηθεί ένα μπλοκ δυνάμεων από την αριστερά έως τη σοσιαλδημοκρατία που θα κόψει τον δρόμο στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση μείωση του πλεονάσματος στο 2,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού, είπε ότι δεν παραβίαζε τη συμφωνία με τους θεσμούς και, ως εκ τούτου, «δεν υπήρχε λόγος να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΕυκλείδης Τσακαλώτος