Πολιτική|17.09.2019 10:57

Υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Σπύρος Μουρελάτος

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται για το ταξίδι του πρωθυπουργού –από την ερχόμενη Κυριακή και καθ' όλη τη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδος– στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Έχοντας στις αποσκευές του τα πρώτα νομοσχέδια της νέας διακυβέρνησης, που, όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτούν τη στροφή σε μια αμιγώς φιλομεταρρυθμιστική και φιλοεπενδυτική ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει, κατά πληροφορίες, να ενδυναμώσει τους δεσμούς της χώρας με τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως.

Υπό αυτό το πρίσμα και όπως μετέδωσε χθες από το δελτίο του Open ο Μιχάλης Ιγνατίου, κλείδωσε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αποχρώσα ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ υπονομεύει τη διεθνή νομιμότητα και η ρητορική Ερντογάν οδηγεί εκ των πραγμάτων την Άγκυρα σε ένα καθεστώς ιδιότυπους διεθνούς απομόνωσης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του κ. Τραμπ τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας, θέτοντας στον συνομιλητή του τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιθετική τακτική της γείτονος. Ακόμα ένας μείζων στόχος της επικείμενης συνάντησης είναι και η εμπέδωση της εντύπωσης πως η Ελλάδα καθίσταται πλέον ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, έτοιμος να υποδεχθεί τα αμερικανικά κεφάλαια.

Όπως επιβεβαιώνουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, την επομένη, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη συγκεκριμένη συνάντηση, επιμένοντας ότι μόνο μέσα από τον διάλογο είναι πιθανόν να εξευρεθούν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις. Όπως, εξάλλου, είχε υπογραμμίσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, «αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας».

«Κληρώνει για Novartis»

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται, εκτός απροόπτου, η απόφαση της πλειοψηφίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, αναφορικά με το πολιτικό-δικαστικό της σκέλος μετά τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Αγγελή, όπου κατονομάστηκαν οι κύριοι Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η επικρατέστερη εκδοχή θα πρέπει να λογίζεται αυτή της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αποδεικνύεται η κατάχρηση εξουσίας από τις εμπλεκόμενες δικαστικές αρχές, αλλά και η απόπειρα ηθικής αυτουργίας ή πρόκλησης σε τέλεση κακουργήματος από πολιτικά στελέχη.

Έχουν, κατά πληροφορίες, προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα ζωηρές παρασκηνιακές ζυμώσεις κυβερνητικών παραγόντων με πολιτικούς και νομικούς κύκλους, ενώ στο τραπέζι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις και για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Επί του θέματος, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και επιμένουν προς πάσα κατεύθυνση πως οι πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας θα κινηθούν αποκλειστικά και μόνο επί της θεσμικής οδού.

Στο στόχαστρο, εκ των πραγμάτων, μπαίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ από τα ευρήματα της έρευνας γι' αυτόν θα εξαρτηθεί κατά πόσο η διερεύνηση θα επεκταθεί και στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ήτοι κατά πόσο ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε, ου μην και κατηύθυνε τυχόν πολιτικές πιέσεις προς τις δικαστικές αρχές. Σημείο-κλειδί φαίνεται πως θα αποδειχθεί η κλήτευση των «προστατευόμενων μαρτύρων» σε μια εξεταστική, καθώς οι δικές τους καταθέσεις γύρω από τους δικαστικούς και πολιτικούς χειρισμούς, που ακολουθήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να φωτίσουν έτι περαιτέρω την όλη υπόθεση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝτόναλντ Τραμπ