Πολιτική|17.09.2019 12:01

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis

Βούλα Κεχαγιά

Τις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υπόθεση Novartis αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ή ακόμη και να «στήσει» Ειδικό Δικαστήριο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το κόμμα δεν έχει κανέναν λόγο να βγει αμυντικά στο θέμα αυτό. Αντιθέτως, εκτιμά πως, εάν το Μαξίμου αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής, τότε θα αναδειχθούν οι πτυχές του συγκεκριμένου σκανδάλου.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν τη διχογνωμία που εμφανίζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υπόθεσης και θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το προβάδισμα στις κινήσεις, αφού ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της που από το βήμα της ΔΕΘ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει σε σχέση διαλεύκανση του σκανδάλου σε όλα τα επίπεδα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κυβερνώντων ώστε να καλύψουν άλλα θέματα, όπως η αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι το θέμα δεν είναι καθόλου δευτερεύον, διότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να σκέφτεται να βάλει στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές.

Επίσης, στην Κουμουνδούρου λένε ότι, εάν επιλεγεί η ρεβανσιστική λογική, τότε θα υπάρξει ηχηρή απάντηση από τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, είπε  πως, εάν επιχειρηθούν διχαστικές κινήσεις, τότε θα υπάρξει απάντηση με τον κατάλληλο τρόπο και με τη μέγιστη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης και της Δημοκρατίας. Ομοίως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε λόγο για κινήσεις αποπροσανατολισμού, ώστε να μετατεθεί το κέντρο βάρος της δημόσιας συζήτησης σε άλλα θέματα, την ώρα που η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «όλα στο φως». Ως εκ τούτου, σημασία έχει να μάθει ο ελληνικός λαός το βάθος, αυτού του πολύ μεγάλου σκανδάλου. «Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε για το πώς η χώρα έφτασε τελικά σε αυτήν την κατάσταση της απίστευτης δεκαετούς ταλαιπωρίας, διότι αυτό δεν έφθασε εξ ουρανού».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος για το επόμενο τρίμηνο. Άλλωστε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, από αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσουν και οι μαζικές εγγραφές μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας eSYRIZA που θα τεθεί σε λειτουργία. Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να βρεθεί στην Ιταλία για συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής του παρουσίας.

ΣΥΡΙΖΑNovartisΒουλήΝέα Δημοκρατία