Πολιτική|22.11.2018 14:59

Γιάννης Μπουτάρης: «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που πήρα θέση στο Μακεδονικό»

Newsroom

Αυτήν την ώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της δημαρχίας. Στα πρώτα του λόγια ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση δεν είναι η αποχαιρετιστήρια, καθώς αυτό θα γίνει στις 31 Αυγούστου. Όπως τόνισε, «η απόφασή μου να μην επαναδιεκδικήσω τον δήμο είναι καθαρά προσωπική. Είμαι 76 ετών κουράστηκα, ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα σε νέα πρόσωπα».

Ανέφερε επίσης ότι έχει συμπληρώσει 16 χρόνια προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και ότι «η "Πρωτοβουλία" θα διευρυνθεί και αυτό θα αποτελέσει ένα μάθημα για τα κόμματα». Έκανε έκκληση στα κόμματα να κάνουν στην άκρη, να μην ορίσουν κομματικούς υποψηφίους, να πουν μόνο σε ποιον προσφέρουν τη στήριξή τους. Η Πρωτοβουλία θα κάνει πρόσκληση και σε πολίτες και σε υποψηφίους δημάρχους από την κεντροαριστερά, μέχρι και την κεντροδεξιά τα άκρα δεν μας ενδιαφέρουν».

Αν έρθει κάποιος από τη Χρυσή Αυγή και μου πει θέλω να έρθω θα του πω "πάνε φάε ένα γαλακτομπούρεκο", δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να ξεχάσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος, η Πρωτοβουλία είναι ποτάμι που ποτίζει, βρίσκεται μακριά από κομματικούς διαχωρισμούς, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής».

Το μεγαλύτερο λάθος μου ότι πήρα θέση για το Μακεδονικό

Συνεχίζοντας τον απολογισμό της θητείας του, ο Γιάννης Μπουτάρης, παραδέχτηκε ότι ήταν κακό το timing που πήρε θέση σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα του Μακεδονικού: «Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, κάναμε και λάθη χοντρά, τα οποία μας στοίχησαν σε δημοφιλία», ανέφερε και κληθείς να απαντήσει, ποια ήταν αυτά, αναφέρθηκε πρωτίστως στο φλέγον θέμα: «Το μεγάλο λάθος της θητείας μου η θέση που πήρα για το Μακεδονικό. Δεν αλλαζω τις απόψεις μου, αλλά ήταν η τοποθέτηση μου, αναφορικά με το χρόνο που έγινε. Με βρίζουν, λες και υπέγραψα εγώ τη Συμφωνία των Πρεσπων» είπε σχετικά ο 76χρονος πολιτικός.

Για το τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα, ο Μπουτάρη είπε: «Μετά τη θητεία μου μπορεί να μου χτυπήσει και να γράψω ένα βιβλίο».

Για την διαδικασία «να δίνει ο δήμαρχος δακτυλίδι» επεσήμανε: «Το μόνο δαχτυλίδι που φοράω, είναι η βέρα του γάμου μου. Είμαι σαφώς εναντίον στο να δίνει δαχτυλίδια ο δήμαρχος».

Για την επόμενη μέρα στην δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε: «Εγγυώμαι τη σωστή διαδικασία διεύρυνσης και αναγέννησης της Πρωτοβουλίας.Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι συζητήσεις για τη διαδικασία διεύρυνσης. Η συμφωνία θα είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα στηριχθεί από όλους. Αν δεν έρθουν κάποιοι, έχασαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί η Πρωτοβουλία, δεν πρόκειται να προτείνω κάποιον ως επικεφαλής».

Για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως: «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖαίος, αλλά έχω καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και δε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι με το γκουβέρνο για γίνει η δουλειά μου ως δήμαρχος».

Για τους αντιδημάρχους του, τόνισε: «Οι αντιδήμαρχοι έκαναν τη δουλειά τους, όπως νόμιζαν κι εγώ έτρωγα τα μπινελίκια από κάποιους για το έργο μας».

Για την απόφασή του να αποσυρθεί: «Από τις δημοσκοπήσεις βλέπω ότι έχω μεγάλη αποδοχή. Είχα αποφασίσει πριν δύο χρόνια να μην κατέβω. Δέχθηκα πιέσεις να το κάνω. Δεν ήθελα να κατέβω και σε έξι μήνες να παραιτηθώ».

Γιάννης Μπουτάρης