Πολιτική|17.09.2019 15:15

Ο Μώραλης, ο Βλαχάκος και τα «μυστήρια» του λιμανιού

Αντώνης Γκιόκας

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές, είχαν στον Πειραιά ένα ακλόνητο φαβορί, τον Γιάννη Μώραλη, ένα «γαλάζιο» αουτσάιντερ, τον Νίκο Βλαχάκο και έναν συριζαίο που έπαιζε σε -επιεικώς- εχθρικό περιβάλλον, τον Νίκο Μπελαβίλα.

Στον δεύτερο γύρο πήγαν οι δύο πρώτοι, με τον Μώραλη να επικρατεί και να επανεκλέγεται δήμαρχος για δεύτερη θητεία. Εκεί, ο Βλαχάκος πήγε ανέλπιστα -ακόμα και για τον ίδιο- καλά και συγκέντρωσε, σχεδόν, το 43% των ψήφων στο δεύτερο γύρο. Και χρησιμοποιώ τον όρο «ανέλπιστα», διότι οι πειραιώτες κατάσκοποι μου έλεγαν τότε ότι ανάμεσα στις δύο Κυριακές, δεν πραγματοποίησε σχεδόν καμία προεκλογική κίνηση.

Πιθανότατα να μην πίστευε ούτε ο ίδιος ότι είχε πιθανότητες να κερδίσει. Ίσως, να μην είχε και καμία διάθεση να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες είχε να «εκτοπίσει» τον Μώραλη. Μικρές ή μεγάλες, δεν έχει σημασία. Η μάχη στο μεγάλο λιμάνι έμοιαζε με φιλικό.

Εν τέλει, το καλό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του δήμου, επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν και ο δήμαρχος Μώραλης διόρισε τον Βλαχάκο ως αντιδήμαρχο, αφήνοντας το δημοτικό συμβούλιο χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση.

Την Κυριακή, όμως, με ανακοίνωση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Βλαχάκος παραιτήθηκε από τη θέση του, επικαλούμενος «επαγγελματικούς» λόγους.

Πάντως, οι κακές γλώσσες στον Πειραιά λένε ότι ο Βλαχάκος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις μερίδας των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξης του, αλλά και αρκετών ψηφοφόρων του, που δεν είδαν με καλό μάτι τον εναγκαλισμό με τον Μώραλη.

Βλέπετε, αρκετοί εξ αυτών ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην δημάρχου της πόλης Βασίλη Μιχαλολιάκου, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τον νυν δήμαρχο, εδώ και αρκετά χρόνια.

ΠειραιάςΝίκος ΒλαχάκοςπαραπολιτικάΓιάννης Μώραλης