Πολιτική|19.09.2019 11:12

Το ΚΙΝΑΛ πετάει το γάντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis

Φώφη Γιωτάκη

Το… γάντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα δύο κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, πετά το Κίνημα Αλλαγής, μετά την ξεκάθαρη δήλωση για τη στάση που θα κρατήσει εντός της Βουλής.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ανακοινώνοντας την απόφαση να στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα την πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ειδικότερα στον πρώην υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έσπευσαν, πρώτον, να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου και, δεύτερον, να υπενθυμίσουν δημοσίως ότι μόνο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να «επιβάλουν» τη διερεύνηση της υπόθεσης εντός Βουλής.

Γιατί; Διότι το Κίνημα Αλλαγής με τον αριθμό των 22 βουλευτών δεν δικαιούται να πάρει πρωτοβουλία σύστασης είτε εξεταστικής είτε προανακριτικής επιτροπής, καθώς απαιτούνται 60 ή 30 βουλευτές, αντίστοιχα. Άρα; Τη δυνατότητα να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχει εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όχι όμως το Κίνημα Αλλαγής, που, πάντως, κάνει ήδη λόγο για την ανάγκη να συσταθεί προνακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Είναι στο χέρι των δύο κομμάτων. Θα κριθεί, επομένως, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα πράγματα» λέει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης ο οποίος προεξοφλεί την ενιαία στάση του ΚΙΝΑΛ την κρίσιμη στιγμή στην Ολομέλεια.

Ο κ. Χρηστίδης, εν τω μεταξύ, θέλει, όπως και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, να καταδείξει και άλλη μία διάσταση του ζητήματος, που κατ’ εκείνον συνδέεται με τη στάση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού το 1989. «Θυμίζω ότι σε Ειδικό Δικαστήριο κατέληξε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις ψήφους της ΝΔ και του τότε ενιαίου Συνασπισμού. Αυτό το λέω για να ξέρουμε την Ιστορία και το πώς πρέπει να πορευόμαστε. Μη θεωρεί κανένας ότι πρόκειται να την ξαναγράψει 30 χρόνια μετά, με τον δικό του τρόπο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου, υπονοώντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται πίσω από προσχήματα για να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις τους.

Μια έτερη διάσταση που επιδιώκει να «φωτίσει» το ΚΙΝΑΛ συνδέεται με τη θέση του Κ. Μητσοτάκη που δημοσιοποίησαν συνεργάτες του και λέει ότι «δεν στέλνουμε πρώην πρωθυπουργούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά τους στέλνει ο ψηφοφόρος σπίτι τους» - «Αποτελεί αλλαγή ιστορικής τοποθέτησης της ΝΔ» τονίζει με δηκτικό ύφος ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι «όλους τους πολιτικούς τους κρίνει η κάλπη». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει και εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης, αν κάποιος πολιτικός εμπλέκεται σε παράνομη πράξη, εμείς δεν θα περιμένουμε να κριθεί μονάχα στις εκλογές από την κάλπη. «Χωρίς αυτό να εμπεριέχει βέβαια οποιαδήποτε μομφή για τον κ. Τσίπρα» καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης

Χαρακτηριστική της «γραμμής» που προκρίνει το ΚΙΝΑΛ είναι και η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλά ευθέως για «σκευωρία και σκευωρούς» και θεωρεί ότι «ο καβγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προτού καν λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, αποδεικνύει τις σκοπιμότητές τους και την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις εσωκομματικές διαφωνίες τους». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι το ΚΙΝΑΛ, μετά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, ξεκινά με την πρόταση για προανακριτική, «αφού υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη Ν.Δ. και το άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Το παζλ των κινήσεων και των πρωτοβουλιών του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές του δράσεις -και για τη Novartis- θα αναλυθεί, πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας. Βασικός στόχος της συνεδρίασης είναι σε κάθε περίπτωση η διαμόρφωηση των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ενιαίας στάσης, ηγεσίας και βουλευτών.

NovartisΚΙΝΑΛ