Πολιτική|20.09.2019 08:04

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί και μία νέα προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη

Βούλα Κεχαγιά

Μία κομματική συνεδρίαση εν μέσω εξελίξεων για τη Novartis δεν μπορούσε παρά να ασχοληθεί και με το εν λόγω σκάνδαλο παρότι επισήμως στην ατζέντα της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας βρισκόταν το ζήτημα της προετοιμασίας της Κεντρικής Επιτροπής.

Τελικώς, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θεωρητικώς θα επιβεβαιώσει τον «οδικό χάρτη» για τη διεύρυνση του κόμματος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο) και δεν θα διεξαχθεί την Κυριακή καθώς υπήρξαν και ενστάσεις για το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της συνεδρίασης.

Η μονοήμερη συνεδρίαση προέκυψε λόγω του προγραμματισμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη όπου σε συνέχεια της συμμετοχής του στο φόρουμ Ambrosseti,  αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου την Ιταλία προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ του Articolo Uno, πολιτικού σχηματισμού που μετέχει στην νέα κυβέρνηση. Το Φεστιβάλ διεξάγεται σε μία ικανοποιητική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας δεδομένης της αποχώρησης της Λέγκας του Σαλβίνι από την κυβέρνηση στην οποία πλέον συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και ο πολιτικός συνασπισμός «Ελεύθεροι και Ίσοι»

Ως εκ τούτου την επόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την Κυριακή στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπου θα παρουσιαστεί και η πολιτική διακήρυξη που θα έχει εγκρίνει το ανώτερο κομματικό όργανο.

Στην παρέμβασή του χθες ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξελίξεις περί τη Novartis, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, την ΔΕΗ και το έργο του Ελληνικού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στα μέλη του οργάνου ότι πρόκειται για μία κίνηση αποπροσανατολισμού και για σκευωρία που πάρει να στηθεί μέσω μίας προανακριτικής. «Η ΝΔ επιχειρεί και μία νέα προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη την στιγμή που βρίσκεται υπό διερεύνηση η ουσία της υπόθεσης της Novartis»  είναι ένα σχόλιο που αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία φέρεται να επικεντρώθηκε και στις εξελίξεις που συνδέονται με τον Ανδρέα Λοβέρδο και το γεγονός ότι η πρόταση για άρση της ασυλίας του και η σχετική δικογραφία δεν έχει ανοίξει καν στη Βουλή.

Σημειωτέον πως χθες το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε για την ψηφιακή πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών που αναμένεται να ανοίξει στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου με την συνδρομή εταιρίας προγραμματιστών και επιβεβαιώθηκε ότι η κεντρική οργανωτική επιτροπή θα αποτελείται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ερωτηματικά για τον χαρακτήρα του συνεδρίου έβαλε ο Νίκος Φίλης ζητώντας να μάθει με σχετικά επιτακτικό τρόπο εάν το συνέδριο θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αφορά και την προοδευτική Συμμαχία. Η απάντηση δεν ήταν σαφής και θα δοθεί αμέσως το επόμενο διάστημα αν και οι περισσότεροι απάντησαν ότι δεν θα ισχύσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.  Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εγγραφή των μελών με τον ίδιο τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να θέτει ζήτημα και αυτοπρόσωπης παρουσίας μετά την εγγραφή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Με την άποψη αυτή δείχνουν να συμφωνούν και οι κκ. Τσακαλώτος και Βούτσης. Ο τελευταίος δε επιμένει ότι πριν από την διεύρυνση θα πρέπει να γίνει αποτίμηση των λαθών που οδήγησαν στην ήττα πρωτίστως των ευρωεκλογών και μετέπειτα των εθνικών εκλογών. 

Αλέξης ΤσίπραςNovartisΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία