Πολιτική|20.09.2019 12:17

Στον Πάπα Φραγκίσκο ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στη Ρώμη

Newsroom

To ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στη Ρώμη για το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, έχει προγραμματιστεί να δει τον ποντίφικα στο Βατικανό.

Όπως υπενθυμίζεται, ο Πάπας τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, από το Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου είχε μεταβεί τον Απρίλιο, είχε δηλώσει: «Μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα για τους μετανάστες και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου μίλησε από καρδιάς και είπε τη φράση: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες". Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ».

Ο Πάπας είχε ξεχωρίσει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, λέγοντας: «Μίλησα κάποτε σε έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας».

Το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρώμη

Πέρα από τον Πάπα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα, και τον πρώην πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του, Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση. Το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σήμερα το βράδυ, σε συνεδρία με τίτλο «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», όπου αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση.

Όπως αναμένεται, θα μεταφέρει την εμπειρία από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ θα επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη. 

Αλέξης ΤσίπραςπροσφυγικόΠάπας ΦραγκίσκοςΝόμπελ Ειρήνης