Πολιτική|22.11.2018 23:00

Τζανακόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία διαστρεβλώνει στοιχεία της πραγματικότητας

Newsroom

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ, μίλησε για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, όπως διαφαίνεται και στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι σε αυτόν αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενώ υπενθύμισε αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων ότι η κυβέρνηση εδώ και παρά πολύ καιρό έλεγε πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και συνεπώς αχρείαστο εφόσον η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε αναλυτικά όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, κάτι που συνεπάγεται ελάφρυνση 500 ευρώ το χρόνο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η μείωση της τάξης του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας «αφού αυτή η κίνηση της κυβέρνησης είναι τόσο αμελητέα τότε για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηρίξει το αφήγημά της στην περικοπή των συντάξεων, ως απόδειξη ενός νέου 4ου μνημονίου». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Η ΝΔ διαστρεβλώνει στοιχεία της πραγματικότητας που δεν τη βολεύουν» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τζανακόπουλος στο Kontra και υπογράμμισε «θα υπάρξει αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους από τη ρήτρα ανάπτυξης που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, μετά από δέκα χρόνια και σε αυτήν εντάσσεται η πρώτη αύξηση στις συντάξεις και θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις στους μισθούς.

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, ανάκαμψης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. 

Για το θέμα σχετικά με το αφορολόγητο, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία το έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της «οπότε δεν μπορεί να μας κατηγορεί ότι το ψηφίσαμε γιατί εκείνη το έχει στο πρόγραμμα της και εμείς το ψηφίσαμε γιατί το ζητούσε το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση».

Κληθείς να σχολιάσει το συνταξιοδοτικό, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι παρατηρείται ασυμμετρία στο σύστημα των νέων συνταξιούχων και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής συνθήκης που δεν τη δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα υπάρξει εξισορρόπηση παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Ο υπουργός Επικρατείας -σε ερώτηση για το κλίμα σε επίπεδο Ευρώπης- σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια σωστή κατεύθυνση, στην οποία λάθη πρέπει να αποφεύγονται και σημείωσε πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Για τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται προσοχή στη διαχείρισή τους και στον τρόπο που καταθέτουν οι φορείς τις προτάσεις τους. Για την πρώτη κατοικία επανέλαβε πως θα προστατευτεί με νέα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η προσοχή μας είναι στραμμένη σε κάθε νέα εξέλιξη στην πορεία αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ για να τηρηθεί η συμφωνία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο σύνολό της, όπως έχει υπογραφεί από τις δυο πλευρές.

Δημήτρης ΤζανακόπουλοςΝέα Δημοκρατία