Πολιτική|22.09.2019 18:03

Ο Κοτζιάς γνώριζε τα πάντα και έδρασε άμεσα για τον πρέσβη του «γιαουρτιού» στην Ιαπωνία

Αντώνης Γκιόκας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας «Βραδινή», μέσω της οποίας μάθαμε ότι το 2018, ο τότε Ελληνας πρέσβης στην Ιαπωνία εκχώρησε, με ψεύτικο πιστοποιητικό, ελληνικό εμπορικό σήμα σε ιαπωνική εταιρία.

Πέραν του απαράδεκτου της όλης υπόθεσης, η υπόθεση έχει σαφώς και πολιτική χροιά. Αρχικά, είχαν τρομερό κριτήριο εκείνοι στο υπουργείο Εξωτερικών που τον έκαναν πρέσβη. Δεύτερον, ακούω πολλά να λέγονται και να γράφονται εναντίον του Νίκου Κοτζιά, ότι είχε την ευθύνη για τον διορισμό του εν λόγω διπλωμάτη στην Ιαπωνία.

Αρχικά θέλω να σας ενημερώσω, πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακάλυψε εντός λίγων ημερών την πράξη του πρέσβη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του από την Ιαπωνία, η οποία και πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη επιστροφή του, το 2020.

Όπως, λοιπόν, έμαθα, η ανάκληση του σχετίζεται με την «διευκόλυνση» που παρείχε στην ιαπωνική εταιρία. Και όχι απλά να ανακλήθηκε στην Αθήνα, αλλά ο Κοτζιάς δεν του έδωσε την προαγωγή που δικαιούταν, παραμένοντας πρέσβης ΄Β.

Οι «κατήγοροι» του Κοτζιά, υποστηρίζουν ότι έχει ευθύνη γιατί τον έστειλε στο Τόκιο. Πάντως, για να τα λέμε όλα, πρέσβη δεν τον έκανε ο Κοτζιάς, αλλά οι προηγούμενοι... Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κοτζιάς έμεινε στο ΥΠΕΞ τέσσερα ολόκληρα χρόνια, επομένως, όσους διπλωμάτες βρήκε εκεί, κάπου τους έστειλε όλους, όλα αυτά τα χρόνια.

Και τέλος πάντων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών την έμαθε τη «βρωμοδουλειά» και έλαβε τα μέτρα του. Εκείνοι που τον κατηγορούσαν για «διώξεις καλών διπλωματών, λόγω πολιτικών φρονημάτων», τι έχουν να πουν τώρα;

παραπολιτικάΝίκος ΚοτζιάςγιαούρτιΙαπωνίαΈλληνας πρέσβης