Πολιτική|23.09.2019 22:08

Ξεκινούν οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με ξένους ηγέτες (vid)

Newsroom

Ξεκινά σε λίγες ώρες ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες στα πλαίσια της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται μεταξύ άλλων το Προσφυγικό, η Οικονομία αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αναμένεται να απευθύνει και ομιλία για την κλιματική αλλαγή. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες (22/9) στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί κατά σειρά, με τους ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post. Το πρωί της Τρίτης, θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στη Σύνοδο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 (τοπική ώρα), δηλαδή στη 1:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως η συνάντηση να έχει επισημοποιηθεί ακόμα από τον Λευκό Οίκο. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το Μεταναστευτικό αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην έναρξη ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε πώς είναι η κατάσταση στη Αλβανία μετά τον σεισμό. Ο κ. Ράμα απάντησε ότι είναι δύσκολη αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγει στην βοήθεια της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η χώρα μας, φυσικά, θα βοηθήσει».

Επίσης, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του. Ειδικότερα συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία ευρύτερη συζήτηση των διμερών μας σχέσεων, από κοντά, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στη Νέα Υόρκη από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ενώ στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔιάσκεψη του ΟΗΕΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕ