Πολιτική|23.11.2018 08:17

«Μνηµόνιο µε τον λαό» υπογράφει ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Την κεντρική ιδέα της προεκλογικής καµπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήµα της Βουλής ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι πρωταγωνιστής στα σποτάκια του κόµµατός του µε αρνητικό περιεχόµενο θα είναι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε στιγµές που θα επαναλαµβάνει πως έρχεται στη χώρα τέταρτο µνηµόνιο. Το Μαξίµου θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αδύναµος κρίκος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και µεγάλο τµήµα της κριτικής του θα επικεντρωθεί στις αστοχίες της ηγεσίας της «γαλάζιας» παράταξης, µε αιχµή τις εσφαλµένες εκτιµήσεις της σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας και την έξοδό της από το µνηµόνιο.

Οµως πολιτικά αυτό που έµεινε από τη χθεσινή πρωθυπουργική παρέµβαση είναι η υπογραφή ενός µνηµονίου µε τον λαό, ως παραλλαγή του περίφηµου συµβολαίου µε τον λαό του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αναφορά Τσίπρα σε µνηµόνιο µε τον λαό δεν αποσκοπεί βεβαίως µόνο στην ενίσχυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών του κόµµατός του. Ερχεται την ώρα που το διάδοχο κόµµα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση µε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι τελικώς ο γνήσιος εκφραστής του προοδευτικού χώρου και της δηµοκρατικής παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε χθες µε σχετική σαφήνεια και τη στρατηγική του κυβερνώντος κόµµατος έναντι της Νέας Δηµοκρατίας. Στο Μαξίµου πιστεύουν ότι µετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονοµία ο Κ. Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερα δυσκολία στο να αντιπαρατεθεί στη Βουλή µε τον πρωθυπουργό, πρώτιστα διότι «έχει καταρρεύσει το καταστροφολογικό αφήγηµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης» που είχε ως επίκεντρο την εφαρµογή ενός τέταρτου µνηµονίου.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να δώσει το «παρών» στη Βουλή και στη συζήτηση για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών και αγροτών, γνωρίζοντας ότι το κόµµα του έχει µια εµφανή αδυναµία να υποστηρίξει την κριτική του σε ζητήµατα οικονοµίας την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει και ψηφίζει στη Βουλή όλα τα αντίµετρα και το πακέτο της ΔΕΘ. Και κυρίως, όπως λένε, έχοντας καταφέρει να ακυρώσει το µέτρο της περικοπής των συντάξεων.

«Καταστροφολογεί»

«Είχε µια αµυδρά ελπίδα ότι θα ήταν θαρραλέος ο κ. Μητσοτάκης να έρθει σήµερα στη συζήτηση στη Βουλή στο νοµοσχέδιο αυτό. Απ’ ό,τι φαίνεται, κάνει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα έχω τη δυνατότητα να συνοµιλήσω µαζί του για το πανεπιστηµιακό άσυλο. Αυτό εννοώ πιο ασφαλείς επιλογές.

Διότι εκεί ίσως να µπορεί ακόµη να καταστροφολογεί, επί αορίστων δεδοµένων όµως» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την οµιλία του στη Βουλή, ακριβώς για να δείξει την προσπάθεια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αλλάξει την ατζέντα. Σήµερα άλλωστε αντιπαρατίθενται στη Βουλή στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού».

Εξ αυτού του λόγου το επόµενο διάστηµα ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης είναι επικεντρωµένος στη Βουλή και στις θετικές παρεµβάσεις υπέρ των πιο αδύναµων, µε αιχµή βεβαίως τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισµού για το 2019.

Για ακόµη µία φορά ο πρωθυπουργός επέµεινε για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, προσπαθώντας να φρενάρει και τη σεναριολογία για εκλογικό αιφνιδιασµό ακόµη και πριν από τις ευρωεκλογές 

Αλέξης Τσίπρας