Πολιτική|24.09.2019 18:12

Όταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου αφηγήθηκε ιστορίες από τον πόλεμο στον Προκόπη Παυλόπουλο

Αντώνης Γκιόκας

Στην τελετή μνήμης για την 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία Μέσης Ανατολής, γνωστή ως Ταξιαρχία «Ρίμινι», που πολέμησε στο πλευρό των Άγγλων στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής και της Σικελίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στο πλευρό των Άγγλων που εισέβαλαν στην Αθήνα τη περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944, παρευρέθη την Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ξεναγήθηκε στην έκθεση με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, είχε την ευκαιρία να ακούσει αφηγήσεις βετεράνων της Ταξιαρχίας που βρίσκονται ακόμα εν ζωή, οι οποίοι παρέστησαν στην τελετή. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου, που δεν έχασε την ευκαιρία να αφηγηθεί στον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή υπουργό ιστορίες από το μέτωπο.

Για την ιστορία, διοικητής της Ταξιαρχίας «Ρίμινι» ήταν ο -τότε- συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος, που στα χρόνια του Εμφυλίου ήταν από τους βασικούς επιτελείς του μοναρχικού στρατού - και θείος του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΖάχος Χατζηφωτίουπαραπολιτικά