Πολιτική|29.09.2019 07:12

Επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Στο τραπέζι με ισχυρούς επενδυτές

Σπύρος Μουρελάτος

Στη δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων αλλά και των μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στρέφεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιούργησε η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική μητρόπολη. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως ένας από τους τρεις στόχους της επίσκεψης Μητσοτάκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ήτοι η προβολή της Ελλάδας ως ενός πολλά υποσχόμενου επενδυτικού προορισμού, επιτεύχθηκε, με τα ίδια πρόσωπα να επιμένουν με διάχυτη την ικανοποίηση ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη ως μία χώρα αξιόπιστη, σοβαρή, σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά, όπως τονίζει σε τακτικούς συνομιλητές του, ότι η χώρα εξέρχεται ενισχυμένη από τα αλλεπάλληλα κρας τεστ με υποψήφιους επενδυτές. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί -μιλώντας για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει πλέον η χώρα μας- με περισσότερους από 250 υποψήφιους επενδυτές στα διάφορα πάνελ, όπως στο International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, στο τραπέζι της Goldman Sachs, παρουσία, μάλιστα, περισσότερων από τριάντα εκ των πλέον επιδραστικών διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως, αλλά και στην εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της Ομογένειας στο University Club της Νέας Υόρκης.

Εξίσου σημαντικές -αν όχι σημαντικότερες- ήταν και οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως είναι ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο αντίστοιχος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, με τον επικεφαλής του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Κυβερνητικοί επιτελείς υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, πως οι προαναφερθείσες παρουσίες πιστοποιούν το ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών με… παχυλό portfolio, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας ξαναμπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως τα πρώτα νομοθετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησής του αλλά και η εξοικείωσή του με τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος επέτρεψαν στον κ. Μητσοτάκη να πείσει τους συνομιλητές του ότι πράγματι το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας βελτιώνεται αισθητά. Εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες, όπως η άρση των εμποδίων για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό και η επαναδρομολόγηση της αντίστοιχης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, που είχαν προηγηθεί της μετάβασης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος των επαφών του με σημαίνοντες παράγοντες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Εξάλλου, η τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα υπήρξε και το βασικό αντικείμενο των διμερών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες χωρών των οποίων οι οικονομίες επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Αυστραλίας, Ναρέντρα Μόντι και Σκοτ Μόρισον αντίστοιχα, ενώ σημαντικό αντίκτυπο εκτιμάται ότι θα έχουν οι δύο συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη στο δίκτυο Bloomberg και στην ηλεκτρονική σελίδα της «Washington Post».

Με τον Ερντογάν

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τους ηγέτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων αξιοποιήθηκαν από την ελληνική αποστολή ώστε να εμπεδωθεί η εντύπωση πως η χώρα επανακάμπτει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως πυλώνας σταθερότητας σε μια άκρως ευαίσθητη και εύθραυστη συγκυρία, ιδίως για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης εκμυστηρεύεται σε στενούς συνεργάτες του πως η εν εξελίξει απόπειρα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα δοκιμαστεί από την πρόθεση της γείτονος να αλλάξει γραμμή πλεύσης τόσο στο Προσφυγικό, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως η Αγκυρα θα πρέπει να πάψει να… εργαλειοποιεί το θέμα και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ, όσο και στο Κυπριακό, όπου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η τακτική της ωμής παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως σαφή ένδειξη, δε, της μειονεκτικής θέσης της Τουρκίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικότητάς της αλλά και της ενίσχυσης της ελληνικής πλευράς στο διεθνές ισοζύγιο ισχύος, ερμηνεύει η Αθήνα την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό, παρακάμπτοντας την πάγια θέση της Αγκυρας για πενταμερή. Οπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το χρονίζον πολιτικό πρόβλημα αναμένεται να… προδώσει τον παρελκυστικό ρόλο της Τουρκίας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεπενδυτέςΝέα Υόρκη