Πολιτική|30.09.2019 21:49

Κάλεσμα Τσίπρα - Ζάεφ για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Βούλα Κεχαγιά

Κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία απευθύνουν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Το μήνυμα που στέλνουν από κοινού μετά την συνάντησή τους απόψε στα Σκόπια είναι πως οι δύο χώρες -αλλά και οι δύο τους- απέδειξαν ότι στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και να υπερβούμε την εσωστρέφεια με όραμα για το μέλλον.

Επομένως, είναι σειρά της ΕΕ να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία. Τσίπρας και Ζάεφ στην σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική βάση.

Κατά τις πληροφορίες συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, για τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην υλοποίηση της Συμφωνίας αλλά και για την αναγκαιότητα να γίνουν κι άλλα, όπως και για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του εθνικισμού και της εθνικής περιχαράκωσης και την στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Βόρεια ΜακεδονίαΖόραν Ζάεφ