Πολιτική|30.09.2019 23:04

Αποκάλυψη Τσίπρα: Το αδιέξοδο με τον Ζάεφ πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βούλα Κεχαγιά

Στην αποκάλυψη πως λίγες ημέρες πριν από την οριστικοποίηση της Συμφωνίας για το Μακεδονικό, οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «360 degrees” και στο κανάλι Alsat της Βόρειας Μακεδονίας.

Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου που έλεγαν ότι οι συνομιλίες «πάγωσαν» μπροστά στις κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει και οι δύο πλευρές.

«Πράγματι υπήρξε μία στιγμή, ένα Σαββατοκύριακο πριν από την τελική συμφωνία που σηκώσαμε τα μολύβια. Κι εγώ κι ο Ζόραν και ο Νίκος ο Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ είπαμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι μολονότι κι ο ίδιος «είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», τελικώς «επικράτησε η κοινή λογική».

Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών επηρέασε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην χώρα μας. «Νομίζω ότι είχε επίδραση και το γνώριζα από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα αυτή τη δύσκολη απόφαση να κάνω πράξη αυτό που πίστευα και πιστεύω ότι ήταν σωστό για την χώρα μου και την περιοχή, τους λαούς μας. Ήξερα ότι θα αναλάβω πολιτικό κόστος κυρίως γιατί ήξερα ότι στο εσωτερικό πολλές πολιτικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση τότε, θα κινηθούν με κριτήριο όχι την αλήθεια, αλλά το πολιτικό κέρδος από την άλλη πλευρά. Δεν μετανιώνω όμως γι’ αυτό».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την στάση τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία) σχολίασε πως αυτό που τώρα έχει σημασία είναι ότι σήμερα που είναι κυβέρνηση δηλώνει και διαδηλώνει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει την Συμφωνία αυτή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται γι’ αυτά που λέει διαχρονικά…

Σε σχέση με την πιθανότητα ο ίδιος και ο Ζάεφ να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αλέξης Τσίρας επεσήμανε πως «εμείς ως πρόσωπα δεν χρειαζόμαστε κάποιο βραβείο ή κάποιου είδους τέτοιο κίνητρο για να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό για τους λαούς μας. Συνεπώς αν χρειάζεται μία επιβράβευση πρέπει να είναι απέναντι στους λαούς μας που πρέπει από εδώ και μπρος να δουλέψουν για να μάθουν να αγωνιούν ο ένας για το καλό του άλλου».

Επιπλέον στο δημοσιογραφικό σχόλιο εάν επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως το «έγκλημα ήταν αυτό που γινόταν τα τελευταία 25 χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Έγκλημα θα ήταν αν μάς δινόταν η ευκαιρία μετά από 25 χρόνια, κι εγώ μαζί με τον Ζόραν αντί να την αρπάξουμε να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια.

Κατά τα άλλα κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία απήυθυναν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Το μήνυμα που στέλνουν από κοινού μετά την συνάντησή τους απόψε στα Σκόπια είναι πως οι δύο χώρες -αλλά και οι δύο τους- απέδειξαν ότι στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και να υπερβούμε την εσωστρέφεια με όραμα για το μέλλον. Επομένως, είναι σειρά της ΕΕ να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία. Τσίπρας και Ζάεφ στην σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική βάση.

Κατά τις πληροφορίες συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, για τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην υλοποίηση της Συμφωνίας αλλά και για την αναγκαιότητα να γίνουν κι άλλα, όπως και για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του εθνικισμού και της εθνικής περιχαράκωσης και την στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν Ζάεφ