Πολιτική|01.10.2019 17:50

Το Βραβείο Νόμπελ, οι πιθανότητες Τσίπρα-Ζάεφ και ο καφές στα Σκόπια (pics)

Τίμος Φακαλής

Άρωμα… Νόμπελ είχε η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια την Τρίτη (1 Οκτωβρίου) μία μόλις εβδομάδα προτού ανακοινωθούν οι φετινοί νικητές από την επιτροπή των ομώνυμων βραβείων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώνει την Τρίτη ο Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, συναντήθηκε στο Monte Café-Restaurant του ξενοδοχείου Hilton με τον πρύτανη του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν, και τον γενικό διευθυντή του ομώνυμου ανώτατου ιδρύματος Sefer Canoski.

Οι δύο ακαδημαϊκοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι δύο ακαδημαϊκοί από τη γειτονική χώρα μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, είχαν παρουσιάσει την πρωτοβουλία στα Σκόπια τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσία του Τυνήσιου κατόχου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Βιντέτ Μπουτσαμάουι (Wided Bouchamaoui), ενώ ακολούθησε ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα. 

«Οι πιθανότητες είναι αρκετά υψηλές. Ελπίζουμε ότι το Βραβείο Νόμπελ θα βρεθεί την άλλη βδομάδα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Αναμφίβολα το αξίζουν γιατί έκαναν πολλά όχι μόνο για τους δύο λαούς μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιδιωτικού πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Sefer Canoski, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Φαβορί, ωστόσο, είναι η έφηβη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η ομιλία της οποίας την περασμένη Δευτέρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα συγκλόνισε, καθώς η 16χρονη κατήγγειλε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ζόραν ΖάεφΣκόπια