Πολιτική|03.10.2019 14:51

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας για τις βαριές καταγγελίες του ΚΕΘΕΑ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν κρατικοποιείται το ΚΕΘΕΑ και δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις στον φορέα, ενώ στόχος των αλλαγών που προωθήθηκαν είναι να γίνεται καλύτερη διαχείριση και έλεγχος των κονδυλίων που διαθέτει το κράτος, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας στο ethnos.gr. Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο  Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθήθηκε.

Ωστόσο υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν προκειμένου να γίνεται ορθή διαχείριση των κονδυλίων που δίνονται κάθε χρόνο στο ΚΕΘΕΑ χωρίς μέχρι σήμερα να μπορεί να ελεγχθεί η διάθεσή τους. Να σημειωθεί ότι το ΚΕΘΕΑ χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατ.ευρώ ετησίως, ενώ του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας). Σε ότι αφορά στις προσλήψεις αυτές γίνονται μετά από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ενώ μισθοδοτείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έλεγαν στο ethnos.gr ότι με τις αλλαγές που προωθήθηκαν διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ αφού πλέον συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων και τα επίτιμα μέλη του ΚΕΘΕΑ.

Το συγκεκριμένο όργανα πλέον γίνεται κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζήτημα σχεδιασμού των δράσεων στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης, έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας στο ethnos.gr.

υπουργείο ΥγείαςΚΕΘΕΑ