Πολιτική|03.10.2019 18:21

Φωτίου στο ethnos.gr: Να μην κλείσει η ΝΔ κοινωνικά παντοπωλεία & κοινωνικά φαρμακεία

Τίμος Φακαλής

Να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας ώστε να μην κλείσουν ζητεί η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 

Μιλώντας στο ethnos.gr η κυρία Φωτίου εξήγησε ότι τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα κοινωνικά συσσίτια περιλαμβάνονταν στις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας που συγχρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-13 και οι οποίες έληξαν πλήρως στις 30/9/2015. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει παράταση στη λειτουργία των δομών, χρηματοδοτώντας τις από εθνικούς πόρους, δαπανώντας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας  6.379.974 ευρώ μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Πράγματι, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντάξει τις δομές φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2014-20. Από τις αρχές του 2019, το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, πρότεινε τη συνέχιση αυτών των δομών για τρία χρόνια μετά τη λήξη τους, διότι υπήρχαν αναπορρόφητοι πόροι στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές. Το υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την παράταση λειτουργίας των δομών που απαιτεί συνεργασία των 13 Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Απομένει λοιπόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία και καλούμε να το πράξει ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας». 

Θεανώ Φωτίουφτώχεια