Πολιτική|04.10.2019 07:41

ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες διεύρυνσης - Τα επόμενα βήματα του Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Επιταχύνονται οι διαδικασίες διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινάει την πορεία προς τον λαό από την Αχαΐα. Η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη μεγάλη και ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην Πάτρα δεν θεωρείται καθόλου τυχαία αφενός διότι ο Αλ. Τσίπρας είναι βουλευτής του νομού κι αφετέρου διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Από την άλλη βεβαίως δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο συμβολισμός του ανοίγματος στους προοδευτικούς πολίτες από μία περιοχή με ιστορία στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Θα ακολουθήσει περιοδεία και στην Κρήτη, ενώ στην πορεία προς το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας όπως επίσης και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα.

Χθες έπειτα από σύσκεψη στην Κουμουνδούρου συγκροτήθηκε το οργανωτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο οποίο μετέχουν επτά μέλη. Τέσσερα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Κοτσακάς, Καλαμαρά, Πουλάκης, Κνήτου) ένα από την ΔΗΜΑΡ (γραμματέας Στ. Καλπάκης) και δύο από την ευρύτερη προοδευτική Συμμαχία οι Χάρης Τσιόκας και Νίκος Μπίστης. Η συγκεκριμένη επταμελής ομάδα θα ασχολείται αποκλειστικά με οργανωτικά θέματα. Παράλληλα θα λειτουργεί πιο διευρυμένη και η οργανωτική γραμματεία η οποία αποτελείται από 49 στελέχη. Σ’ αυτά χθες προστέθηκαν μεταξύ άλλων οι Στ. Τζουμάκας, Θ. Μωραϊτης, Ζ. Καρκούλια και Μ. Ρεπούση.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί και η Κοινή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία θα απαρτίζεται από τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και η ΚΟΕΣ θα αποκτήσει την δική της Πολιτική Γραμματεία με αρμοδιότητα την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Σημειωτέον πως στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών του Οργανωτικού Γραφείο είναι και η αποστολή διμερών κλιμακίων ανά νομό της χώρας όπου σε συνεργασία με τις εκεί νομαρχιακές επιτροπές θα δρομολογούνται προσυνεδριακές διαδικασίες.

Το συνέδριο όπως όλα δείχνουν προγραμματίζεται για τις αρχές της άνοιξης του 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Βόρεια Μακεδονία επανήλθε στην αναγκαιότητα ένταξης του γειτονικού κράτους στην ΕΕ μέσω αρθρογραφίας του στους Financial Times. Όπως επισημαίνει τις επόμενες ημέρες το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, θα αποφασίσει εάν θα καλέσει τη Βόρεια Μακεδονία να εκκινήσει τη διαδικασία επίσημων συνομιλιών για την ένταξή της . Θα είναι μία απόφαση που θα αναδείξει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι εξίσου θαρραλλέα όσο αυτή η νέα δυναμική Βαλκανική χώρα που της χτυπάει την πόρτα.

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ