Πολιτική|04.10.2019 14:05

Novartis: Την Τρίτη η ψηφοφορία για προανακριτική σε βάρος Παπαγγελόπουλου

Newsroom

Ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 17.00 και θα ολοκληρωθεί στις 00.00 με μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να εγκριθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει τις απόψεις του στους βουλευτές, αρκεί η Βουλή να το επιτρέψει. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει δικαίωμα να υποβάλει γραπτό υπόμνημα, το οποίο καταχωρίζεται στα πρακτικά. Για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis

Αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, ορίζει 12μελή επιτροπή για τη διενέργειά της. Ο αριθμός των μελών της Επιτροπής αυξάνεται, προκειμένου να εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστον μέλος και κατ’ αναλογία της δύναμής τους όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Η λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση. Μπορεί, επίσης, να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών ειδικότερες πράξεις σχετικές με το αντικείμενο της εξέτασης.

Σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, τότε ο τέως αναπληρωτής υπουργός θα κληθεί ενώπιον της επιτροπής να δώσει εξηγήσεις.

NovartisΔημήτρης Παπαγγελόπουλος