Πολιτική|22.07.2019 14:22

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Μετωπική για το πανεπιστημιακό άσυλο

Κατερίνα Τζαβάρα

∆ιαστάσεις ιδεολογικής σύγκρουσης µε αιχµή την ανοµία στα πανεπιστήµια έλαβε η αναµέτρηση από βήµατος του Κοινοβουλίου, στην «Ωρα του πρωθυπουργού», µεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ανέβασε τους τόνους για να προαναγγείλει ότι το πανεπιστηµιακό άσυλο µε τη σηµερινή του µορφή θα καταργηθεί, έχοντας ξεκινήσει από την περιγραφή µιας ζοφερής εικόνας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τα φαινόµενα αυτά, επειδή δεν θέλει.

Πέρα από την ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για προκλητική ανοχή καταστάσεων που υποβαθµίζουν τα πανεπιστήµια, έκανε ευθεία αναφορά στον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%, που έκλεινε το µάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα».

Προβάλλοντας την ατζέντα του ικανού υπερασπιστή της νοµιµότητας σε ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών, ανέπτυξε την επιχειρηµατολογία του µε καθαρά ιδεολογικό πρόσηµο. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στην κουβέντα το θέµα της ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµίων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδοµήσει αυτήν την επιχειρηµατολογία, επισηµαίνοντας ότι ο νόµος για το πανεπιστηµιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέµβαση της Αστυνοµίας όταν διαπράττονται κακουργήµατα.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ψηφοθηρικά κίνητρα στον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, χάριν των οποίων τον κατηγόρησε ότι ταυτίζεται µε ακραίες απόψεις και εµµονικές τοποθετήσεις. Μεγάλο κοµµάτι της απάντησής του το αφιέρωσε στην υπεράσπιση του ρόλου του δηµόσιου πανεπιστηµίου, επιχειρηµατολογώντας µάλιστα ενάντια στην προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυµάτων.

Ο πρωθυπουργός είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την «Κατάσταση γενικευµένης ανοµίας που κυριαρχεί στα πανεπιστήµια».

Αλέξης Τσίπραςπανεπιστημιακό άσυλοΚυριάκος Μητσοτάκης