Πολιτική|06.10.2019 11:06

Χρήστος Σπίρτζης: Είναι προφανής η κυβερνητική ανικανότητα στο Προσφυγικό

Βούλα Κεχαγιά

Στο προσφυγικό  αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς, λέει ο Χρήστος Σπίρτζης σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ψήφου των αποδήμων και της εκπροσώπησής τους, όμως χωρίς να καθορίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Οσο για την «πασοκοποίηση», δηλώνει ότι δεν τον φοβίζει καθόλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στις ρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων. Δεν είναι όμως μια δίκαιη εξέλιξη;

Είμαστε υπέρ της ψήφου των αποδήμων. Ακριβώς για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή συκοφάντησης, όπως συνήθως συμβαίνει, καταθέσαμε σχέδιο νόμου, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, ή καλύτερα διαρρέει προς τον Τύπο, μιλούν για επιστολική ψήφο για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται αυτόματα όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια ή μπορούν να αποκτήσουν. Επομένως δεν αφορά, όπως επικοινωνιακά παρουσιάζει η κυβέρνηση, μόνο τους συμπολίτες μας που έφυγαν στην κρίση για επαγγελματικούς και βιοποριστικούς λόγους. Ούτε όσους εγκαταστάθηκαν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αλλά γεννήθηκαν εδώ, έχουν περιουσία ή δραστηριότητες, έχουν στην ψυχή τους να επιστρέψουν. Περιλαμβάνει και Ελληνες απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Αυτή η επιλογή δεν είναι μια δίκαιη εξέλιξη. Είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχουν εκπρόσωποι των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο από όλες τις ηπείρους και διαφορετικό να καθορίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην υπόθεση της Novartis μιλάτε για προσπάθεια αντιπερισπασμού της ΝΔ. Θα ψηφίσετε την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

Κοντός ψαλμός… Είναι προφανής όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis, που έχει αποδεχθεί και η ίδια, στην προανακριτική επιτροπή. Θα είναι και αυτό ένα πρόσθετο εργαλείο στην πλούσια επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης, για την απόκρυψη των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθεί.

Πώς σχολιάζετε τις αποφάσεις Μαξίμου για τη μεταναστευτική πολιτική αλλά και τη ρητορική υπουργών για τη διαχείριση του Προσφυγικού;

Είναι προφανής ο πανικός της κυβέρνησης αλλά και η κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης του θέματος. Είναι έκδηλες οι αντιφάσεις σε ό,τι έλεγαν ως αντιπολίτευση, χρεώνοντας το προσφυγικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, και πώς προσπαθούν να αιτιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση, ως γεωπολιτικό θέμα. Είναι προφανείς και οι τραγικές αλλαγές στη συνετή πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα αλλά και στην αντιμετώπιση του θέματος από τον ελληνικό λαό, που δίδαξε ανθρωπιά σε όλο τον πλανήτη, με την κυβερνητική ακροδεξιά αντίληψη, που αντικατοπτρίζεται στο δόγμα που διατύπωσε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης: οι μετανάστες δεν δικαιούνται καμία ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός για την καταδίκη αυτών των αντιλήψεων. Και στο Προσφυγικό έπεσε το μεταρρυθμιστικό κεντρώο προσωπείο της κυβέρνησης της ΝΔ και αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς.

Προτείνατε στην κυβέρνηση την εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ για να μην περάσει στα χέρια επιχειρηματία που εμφανίζει, όπως λέτε, τάσεις μπερλουσκονισμού. Είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο;

Είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να τηρεί την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να μην αφήνει σε κανέναν χώρο μονοπωλιακές καταστάσεις ή φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών. Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όταν αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την επιρροή τους είτε στη δημοκρατία είτε σε άλλους χώρους, όπως στον αθλητισμό. Θεωρώ απόλυτα εφικτό το σχέδιο εξαγοράς από την ΕΡΤ και υποχρέωση όλων να υπάρχει ένα υγιές τοπίο -και οι απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό- στον χώρο των ΜΜΕ.

Πιστεύετε ότι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας βλέπουν τον εαυτό τους στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας εκφράστηκαν πρόσφατα και έδειξαν για πολλοστή φορά την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και με συντριπτική μαζικότητα, 32%, απάντησαν ποιος κομματικός χώρος τούς εκπροσωπεί, σε πείσμα της ομοβροντίας συμφερόντων και πολιτικών χώρων, που σχημάτισαν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ρίχνοντας νερό στον μύλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Ηρθε η στιγμή οι προοδευτικοί πολίτες να αποκτήσουν οργανωτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία και με άλλα προοδευτικά ρεύματα και σχηματισμούς, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Ηρθε η στιγμή που οι κοινωνικές προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εκφραστούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να αποκτηθεί μια μόνιμη αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία, τους προοδευτικούς πολίτες και το κόμμα. Η νέα πολιτική διακήρυξη καλύπτει αυτήν την πολιτική αναγκαιότητα αλλά και το χρέος μας στον ελληνικό λαό και στη χώρα.

Ποιο θα είναι το μυστικό της επιτυχίας της καμπάνιας για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ νέων χιλιάδων μελών;

Δεν είναι μυστικό. Είναι η εμπιστοσύνη του προοδευτικού κόσμου στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και το εγχείρημα ο κάθε πολίτης που θα συμμετάσχει να συνδιαμορφώνει τις θέσεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Να μην είναι ένα μέλος ενός κόμματος-μηχανισμού, αλλά ενεργό μέλος σε έναν ζωντανό πολιτικό σχηματισμό, που παρεμβαίνει πολιτικά, ενημερώνει και ενημερώνεται, διατυπώνει τις απόψεις του και συνδιαμορφώνει τις θέσεις, μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο θεσμός του κόμματος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουν αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες να οικοδομήσουν τη σύγχρονη μορφή και λειτουργία ενός δημοκρατικού μαζικού κόμματος, των οργανώσεών του, των διαδικασιών του. Αυτό είναι μια ουσιαστική προοδευτική ριζοσπαστική αλλαγή στη λειτουργία ενός κόμματος, που θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή λειτουργία κομμάτων, εκλογικών μηχανισμών, μελών χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις και τις θέσεις.

Σας φοβίζει και εσάς η.... πασοκοποίηση;

Καθόλου. Αν «πασοκοποίηση» είναι η μετάλλαξη ενός σοσιαλιστικού κινήματος, σε ένα κόμμα που η ηγετική του ομάδα ακολούθησε νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε αναντιστοιχία με τις κοινωνικές του δυνάμεις και με τις αρχές του, που επέλεξε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, που στρατηγική του ήταν η συμπόρευση με τη Δεξιά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μια και καμία ή κανένας που μετέχει ή θα μετάσχει στο μέλλον δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια πορεία. Αν «πασοκοποίηση» είναι η μαζική συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου, η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, η θεσμοθέτηση χρόνιων δημοκρατικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, η στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, η θεσμοθέτηση του σεβασμού κάθε ανθρώπου, η προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου και η δίκαιη ανάπτυξη, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία και βάθεμα της δημοκρατίας μας, η κοινωνική απελευθέρωση, ο δρόμος για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία, τότε η «πασοκοποίηση» δεν αποτελεί κίνδυνο, αφού αυτά πιστεύουμε, για αυτά αγωνιζόμαστε και αυτά πρέπει να υλοποιήσουμε, υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Χρήστος ΣπίρτζηςΣΥΡΙΖΑπροσφυγικό