Πολιτική|06.10.2019 12:48

Ο αιρετικός Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Χορεύοντας με τις... μπογδανιές

Γεώργιος Σαρρής

Όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αρέσκεται να κάθεται τα μεσημέρια με τους συνεργάτες του στο καφενείο που βρίσκεται στο ισόγειο του κοινοβουλευτικού μεγάρου, αραδιάζοντας πάνω στο σκουρόχρωμο ξύλινο τραπέζι μια σειρά από χαρτιά.

Συσκέπτονται χαμηλόφωνα σε μια γωνιά, ετοιμάζοντας τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις και φιξάροντας τα επικείμενα ραντεβού ή καθορίζοντας τα σημεία των πολιτικών του παρεμβάσεων, οι οποίες ενίοτε όχι απλώς δεν είναι αρεστές σε πολλούς, αλλά προκαλούν και έντονες αντιδράσεις.

Το γνωρίζει, άλλωστε, εξαρχής και ίσως ενδόμυχα να του αρέσει κιόλας. Εχοντας χαράξει μια σχετικά σύντομη αλλά ηχηρή πορεία στα μέσα ενημέρωσης, έχει μάθει πότε μια δήλωση ή μια κίνησή του μπορεί να τον φέρει στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ιδίως τώρα που φέρει και την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα κι αν μετά το μετανιώσει...

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, παίρνοντας το «έξυπνο» κινητό στα χέρια του, μπήκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και έπλασε ένα σενάριο συνωμοσίας που αποτέλεσε αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αναγκαστεί να το αποσύρει. Με αφορμή τη φονική πυρκαγιά που προκλήθηκε στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της Μυτιλήνης, έγραψε: «Πριν μερικές ώρες ο Ερτογάν έκανε δήλωση, ότι όποιος ξυπνά τον γίγαντα θα υποστεί τις συνέπειες. Λίγες ώρες μετά καιγόταν η Μόρια».

Με άλλα λόγια, ένας Ελληνας βουλευτής κατηγορούσε εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία της Τουρκίας ότι ευθύνεται για το τραγικό περιστατικό στον καταυλισμό. Ακολούθησε ένας καταιγισμός από επικριτικά σχόλια για το αυθαίρετο συμπέρασμά του, που τον ανάγκασαν να κατεβάσει την ανάρ - τηση, δίνοντας αυτήν τη φορά μια διαφορετική εξήγηση. «Δεν επιχειρείται τέτοια σύνδεση των δύο. Ελληνας κυβερνητικός βουλευτής σαφώς θέτει ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στην κατακόρυφη αύξηση των ροών από την εκλογή της ΝΔ και μετά. Και να λοιπόν που ο υπερσυνωστισμός γεννά ταραχή και θύματα. Τα υπόλοιπα είναι δική σας ανάγνωση» έγραψε.

«Μπαχαλοσατανίστριες»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε εκνευριστεί με τον τρόπο που αντιμετώπισε γνωστή σατιρική ιστοσελίδα τα όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, βάζοντας υπότιτλους στις φράσεις που χρησιμοποίησε ο βουλευτής (καθώς μίλησε για «μπαχαλοσατανίστριες, βίγκαν λεσβίες και αναρχικές μάγισσες» που βρίσκονται στα Εξάρχεια, για «διάφορες γκρούπες βίαιου και υπερ-μειονοτικού δικαιωματιστικού ακτιβισμού υποστηριζομένου από την παγκόσμια νέα Αριστερά») αλλά και στη δήλωσή του ότι «εμείς οι συντηρητικοί πατριώτες φιλελεύθεροι και ορθόδοξοι έχουμε κάποιου είδους τοξική αρρενωπότητα», ενώ «στην πραγματικότητα είμαστε φυσιολογικότατοι άνθρωποι που κάνουμε δουλειές του σπιτιού».

Ο κ. Μπογδάνος κινήθηκε νομικά εναντίον των συντελεστών του σατιρικού βίντεο, κάνοντας λόγο για «πλυντήριο κοινών τραμπούκων», με τη δίκη να ορίζεται στις 5 Μαρτίου 2020. Τα όσα κατά καιρούς έχει πει, πάντως, ο νεαρός πολιτικός τού έχουν στοιχίσει ακόμη και επαγγελματικά, χάνοντας τη δουλειά του. Θυμίζουμε ότι «ταφόπλακα» για το μέλλον του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον Ιούλιο του 2017 αποτέλεσε το σχόλιό του για το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον Λουκά Παπαδήμο μετά τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχθεί στο κέντρο της Αθήνας από... πρώην συντρόφους του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την άποψή του.

Οπως σημείωνε επί λέξει: «(...) Είναι ένα μήνα και μια βδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Ελληνα πρωθυπουργού και ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα γεια, να του πει είστε καλά;». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο σταθμός υποχρεώθηκε την ίδια κιόλας ημέρα να ζητήσει συγνώμη από τον πρωθυπουργό «για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του δημοσιογράφου», που «δεν τήρησε τους κανόνες δεοντολογίας» και μετατράπηκε σε φορέα «παραπληροφόρησης και ανοίκειων επιθέσεων».

Για το περιστατικό είχε εκδώσει ανακοίνωση και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπογδάνος μπερδεύει μέσα στο παραλήρημά του την ενημέρωση με την προπαγάνδα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη συκοφαντία και τις ύβρεις. Είναι εξάλλου γνωστός για το ήθος και το ύφος του. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που ούτε εμείς αλλά ούτε και κανένας εχέφρων πολίτης δεν τον παίρνει στα σοβαρά». Σε αυτό το τελευταίο, όμως, το Μαξίμου έπεσε έξω, αφού, όπως φάνηκε στην πορεία, 24.733 ψηφοφόροι τον πήραν στα σοβαρά και τον εξέλεξαν βουλευτή Α’ Αθηνών. Για να συμβεί αυτό, η υποψηφιότητά του διήλθε από αρκετές στενωπούς. Από τις αρχές του έτους υπήρχαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε πιθανή κάθοδο του γνωστού δημοσιογράφου στην πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτός ΝΔ

Στις 11 Φεβρουαρίου, όμως, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη ανακοίνωνε ότι, παρά την έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Μπογδάνος δεν θα έχει θέση στα ψηφοδέλτια εξαιτίας ακόμη μίας αναφοράς του μέσω του Twitter. Ολα ξεκίνησαν όταν έσπευσε να γράψει «επιβεβαιώνω» κάτω από μια ανάρτηση ιστοσελίδας που υποστήριξε ότι «δεν έχετε ιδέα τι θα γίνει στην ΕΡΤ αν βγει η Νέα Δημοκρατία». Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα στη συνέχεια, όταν ένας χρήστης με φωτογραφία το έμβλημα της Χρυσής Αυγής εξέφρασε τον πόθο του να δει τανκς να μπαίνουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ο φιλελεύθερος δημοσιογράφος όχι απλώς δεν πήρε αποστάσεις, αλλά απάντησε... «ψηφίστε σωστά και το ’χουμε». Παρ’ όλα αυτά, στις 31 Μαΐου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη ΝΔ, αν και ο ίδιος δηλώνει δεξιός με αστικό προφίλ, αλλά «όχι νεοδημοκράτης».

Στις 11 Φεβρουαρίου, όταν ένας χρήστης Twitter εξέφρασε τον πόθο του να δει τανκς να μπαίνουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο δημοσιο

Από την ευρωπαϊκή τράπεζα στην TV και στη Βουλή

Ο 39χρονος «εθνοπατέρας» έχει πλούσιο βιογραφικό, καθώς μετά τις σπουδές Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μετέβη στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Εργάστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα ως σύμβουλος επικοινωνίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια μακροοικονομίας στο London Business School. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκινά να δημοσιογραφεί.

Οι απόψεις για το πρόσωπό του διίστανται. Αλλοι τον θεωρούν πανέξυπνο και άλλοι υπερφίαλο και ξερόλα. Ξεκινά να παρουσιάζει πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές, εκφράζοντας ανοιχτά τις αιρετικές απόψεις του για τα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο λόγος του ενοχλεί. Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν είναι μαθημένοι στα επιχειρήματα και στην αντίθετη άποψη αντιδρούν ενίοτε με τη βία. Ξημερώματα της 10ης Μαΐου 2012 θα πέσει θύμα ξυλοδαρμού από μια ομάδα αγνώστων που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Θα μεταφερθεί χτυπημένος στο νοσοκομείο και θα λάβει εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα. Η επίθεση θα υπερθεματίσει την άποψή του περί κατάργησης του «άβατου» των Εξαρχείων.

Στην παρθενική του ομιλία από το βήμα του «ναού της Δημοκρατίας» πριν από περίπου δύο μήνες, την ώρα που ανακοινώθηκε το όνομά του ως επόμενου ομιλητή, αρκετοί βουλευτές από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης έσπευσαν να αποχωρήσουν. Ο ίδιος, χωρίς να φαίνεται ότι έχει τρακ, μίλησε επί οκτώ λεπτά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κουνώντας συνεχώς εμφατικά τα χέρια του και αυξομειώνοντας την ένταση της φωνής του. «Υπάρχουν πολλά είδη φιλελευθέρων, αλλά μπαχαλοφιλελεύθεροι δεν υπάρχουν» είπε μεταξύ άλλων.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος