Πολιτική|07.10.2019 14:13

Βρούτσης και Γεραπετρίτης: Θα πάρουν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν

Newsroom

Κατηγορηματικός ότι όσοι δικαιούνται αναδρομικά στις συντάξεις τους μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καταρρίπτουν βασικές συνιστώσες του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, θα ικανοποιηθούν εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», αν και το υπουργείο Εργασίας περιμένει τις ολοκληρωμένες αποφάσεις, με βάση τις περιλήψεις που εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή «όλοι οι οποίοι με βάση την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά θα ικανοποιηθούν πλήρως πάντα υπό την αίρεση της εθνικής οικονομίας. Το πόσοι και πόσα θα τα δούμε στην τελική απόφαση, το πότε θα καθοριστεί από το τελικό ποσό». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «μπορεί να προκύψουν και αναδρομικά που δεν ξέρουμε ακόμα. Υπάρχει μια περιοχή που θέλουμε να διευκρινιστεί περισσότερο στην τελική απόφαση του ΣτΕ».

«Θα τακτοποιηθούν όλα μέχρι κεραίας στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ. Είναι πολιτική θέση μας ότι θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα ικανοποιήσουμε πλήρως την περιγραφή και τις κατευθυντήριες γραμμές των αποφάσεων του ΣτΕ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Γεραπετρίτης: Όσοι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν θα πάρουν αναδρομικά

Αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το πλαφόν των 1.300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη και τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», τα αναδρομικά θα δοθούν για το διάστημα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (προηγούμενη Παρασκευή) έως και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό θα χτιστεί πάνω στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις βασικές αξίες που υιοθετεί η απόφαση του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα είναι ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο που θα ενισχύει όσους έχουν ανάγκη. «Αποκαθιστούμε όσους υπέστησαν βλάβη από την αντισυνταγματικότητα του νόμου» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις 120 δόσεις ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης, ωστόσο προέτρεψε τους πολίτες να ολοκληρώσουν σήμερα, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία, τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η ανάρτηση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην οποία τόνισε ότι «από αύριο θα υπάρχουν μόνο οι 12 δόσεις».

Συμβούλιο της ΕπικρατείαςσυντάξειςΓιώργος ΓεραπετρίτηςΓιάννης Βρούτσηςαναδρομικά