Πολιτική|08.10.2019 08:41

Ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για αυτογελοιοποίηση σε σχέση με την προκαταρκτική εξέταση για τις περίφημες δηλώσεις γαλάζιου βουλευτή περί «χασισοκαπνού στο Μαξίμου», η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται εντατικά για την σημερινή αναμέτρηση στη Βουλή σε σχέση με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας σκωπτικά πως η κυβέρνηση μπορεί να ενσωματώσει και την έρευνα περί χασισοκαπνού «στην προανακριτική για τη δήθεν σκευωρία της Novartis» θεωρείται δεδομένο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση επιμένοντας στην γραμμή πως πρόκειται για κίνηση ρεβανσισμού και για μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Μαξίμου, την στιγμή δε που το προσχέδιο του προϋπολογισμού καταδεικνύει την συνέχιση πολιτικών λιτότητας από την Νέα Δημοκρατία. Στην συνεδρίαση στην Ολομέλεια αναμένεται να είναι παρών και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν και τον «κατηγορούμενο» πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο να παίρνει τον λόγο ενώπιον του Σώματος.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα σταλεί (πιθανότατα τροποποιημένο) στους θεσμούς στις 15 Οκτωβρίου ήταν έντονη και αποδεικτική κατά τα στελέχη της, των προεκλογικών ψευδών της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στάθηκε στην διαπίστωση πως «ο προϋπολογισμός Μητσοτάκη καταδεικνύει την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% στο 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και στο γεγονός πως η κυβέρνηση ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν και προσγειώθηκε στο 2,8%.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «τρώει» και από τις μειώσεις του 2019 μέσα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Συγχρόνως προχωρά επί της ουσίας στην μείωση του αφορολόγητου, αφού πλέον θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30% χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για ενοίκιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Με αυστηρότητα και εμφανώς ειρωνική διάθεση σχολίασε τα του προσχεδίου του προϋπολογισμού και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι ενδεικτική η επισήμανσή του ως μήνυμα προς τους κυβερνώντες: «Μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω ( τα κυβερνητικά μέτρα) εκεί είσαι να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Κάποιο συνδικάτο ή κίνημα θα βρεις να κατηγορήσεις ότι φταίει με τις παράλογες και ξεπερασμένες απαιτήσεις του. Κάθε εμπόδιο για καλό».

Το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε το πρωί της Δευτέρας συνάντηση και με τους ευρωβουλευτές του κόμματος σε μία προσπάθεια συντονισμού τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Άλλωστε το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται κατά τις πληροφορίες και πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη για την ενεργοποίηση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

ΣΥΡΙΖΑΜέγαρο ΜαξίμουNovartis