Πολιτική|08.10.2019 07:17

Η Ελλάδα διευρύνει τους συμμάχους της κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα

Σπύρος Μουρελάτος

Αντίβαρο στη νέα φάση της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας εντός των ορίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκει η Αθήνα στη διεύρυνση των διπλωματικών της επιλογών, αλλά και στην ενίσχυση του δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Την ώρα, που πληθαίνουν οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν κρύβουν πλέον την ενόχλησή τους για την… απερίσκεπτη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, Ελλάδα και Αίγυπτος δείχνουν να βρίσκονται σε μία ενδιαφέρουσα πορεία γεωπολιτικής σύγκλισης, διερευνώντας τις πιθανότητες εμβάθυνσης των διμερών τους σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Δηλωτικού του κλίματος, που περιγράφηκε παραπάνω είναι και η προ ολίγων 24ώρων ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνιζε πως είναι ενάντια οποιωνδήποτε ενεργειών παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελάχιστα 24ωρα μετά την ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα και την επικαιροποίηση της διμερούς Αμυντικής συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί με ψυχραιμία τις σπασμωδικές, όπως χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο ίδιος έκρινε, μάλιστα, προτιμότερο να περιορίσει στη μία – από τις αρχικώς δύο – ημέρα την παρουσία του στην Αίγυπτο, ενώ έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να μεταβεί στην Λευκωσία σε μία κίνηση εμφανούς στήριξης της Μεγαλονήσου έναντι των τουρκικών λεονταρισμών. Η σκληρή δήλωση του κ. Δένδια, που παρομοίασε την Άγκυρα με διεθνή ταραξία υποδηλώνει την έντονη δυσφορία της Αθήνας έναντι των προκλήσεων της γείτονος.  

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Αθήνα και Κάιρο επιμένουν πως η τουρκική παραβατικότητα, το Κυπριακό, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή των σημερινών επαφών των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να απορρίψουν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως ευθεία απειλή κατά της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να επαναβεβαιώσουν πως η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό αποτελεί προυποτιθεμένη συνθήκη για την εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μολονότι, οι συμμετέχουσες στα τριγωνικά συνεργατικά σχήματα διακηρύττουν επισήμως πως η μεταξύ τους σύμπλευση δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε τρίτου κράτους, είναι σαφές πως η τουρκική υπερ – κινητικότητα προκαλεί αντισυσπείρωσεις, τις οποίες η Αθήνα δεν θέλει να αφήσει ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μεσοπρόθεσμα ανεκμετάλλευτες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μεταφέρουν αρμοδίως κυβερνητικές πηγές, είναι η συντομότερη δυνατή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με τη Λιβύη και την Ιταλία, εξέλιξη, που, όπως λέγεται, θα πολλαπλασιάσει τους ελληνικούς ελιγμούς σε μία ολοένα και πιο περίπλοκη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πολυσύνθετο διπλωματικό παζλ μένει να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις του Καϊρου, το οποίο, πάντως σε πρώτη φάση, έχει συμφωνήσει κατά πληροφορίες να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις, που είχαν παγώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, αμοιβαία επωφελής αποδεικνύεται η διμερής σχέση στο ενεργειακό και το επενδυτικό πεδίο. Μάλιστα, η Αίγυπτος, όπως δείχνει και η πρόσφατη ανατίμηση της λίρας, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή προσφέρει την προοπτική περαιτέρω αξιοποίησης του κοιτάσματος Zohr προσφέροντας μέσω της χώρας μας μία εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης. Ως εκ τούτου σε πρώτο πλάνο και για τις δύο χώρες είναι η προώθηση των έργων υποδομής τόσο για την μεταφορά, όσο και την υγροποίηση του φυσικού αερίου. Όπως ανακοινώθηκε, τέλος, βούληση των τριών χωρών είναι η υπογραφή ενός τριμερούς εκτελεστικού επενδυτικού προγράμματος, που θα ισχυροποιήσει την οικονομική διάδραση ανάμεσα σε Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία.  

κυπριακή ΑΟΖΤουρκία