Πολιτική|08.10.2019 15:09

Αυτό είναι το σχέδιο του Νίκου Κοτζιά για την κεντροαριστερά

Φώφη Γιωτάκη

Ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη συγκρότηση ενός προοδευτικού ρεύματος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς προετοιμάζει η πολιτική Κίνηση «Πράττω» υπό τον Νίκο Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που ηγείται αυτής της προσπάθειας, θέλει, ως φαίνεται, να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη μόχλευση των προοπτικών σύγκλισης της «δημοκρατικής παράταξης». Το σχέδιο παραπέμπει προφανέστατα στη συμμετοχή στον διάλογο δυνάμεων και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μέχρι το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη και διάφορων Κινήσεων της Κεντροαριστεράς.

Η Κίνηση «Πράττω» εμφανίζει ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και στελέχη της οργανώνουν την πρώτη μεγάλη μετεκλογική πανελλαδική συνάντηση. Θα προηγηθούν εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, με βασική επιδίωξη να βρεθούν στο ίδιο πάνελ πολιτικοί διαφορετικών κομμάτων ή κινήσεων. Νίκος Βούτσης και Παύλος Γερουλάνος θα μιλήσουν για παράδειγμα σε εκδήλωση του «Πράττω» στις αρχές Νοεμβρίου- το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής θα ανταλλάξει απόψεις για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης με τον κ. Γερουλάνο ο οποίος θεωρεί ότι η προοπτική ενδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ περνά μέσα από την ισχυροποίηση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνηση του κ. Κοτζιά είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Π. Γερουλάνου για τον Δήμο της Αθήνας, καλώντας αρχικά και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει ευρύτερες συγκλίσεις για τις αυτοδιοικητικές μάχες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς θα προεδρεύσει την προσεχή εβδομάδα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις πάντως μέχρι σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω», συζήτησε σύμφωνα με ανακοίνωσή της:

α) την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και κυρίως την πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, συζητήθηκε η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

β) τις προοπτικές σύγκλισης της Δημοκρατικής Παράταξης. Η εκτίμηση ήταν ότι αδήριτη ανάγκη είναι να διαμορφωθεί το μεγάλο δημοκρατικό-προοδευτικό ρεύμα συνάντησης σοσιαλιστών, πατριωτικής αριστεράς και ριζοσπαστικής αριστεράς. Στη δημιουργία μιας ισότιμης σχέσης ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις, με αρχές, αξίες, πρόγραμμα, όραμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εντείνει τις προσπάθειες του το «Πράττω».

γ) τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος ανοικτών εκδηλώσεων-συζητήσεων του «Πράττω», με ομιλητές που θα συνεισφέρουν με τις ιδέες τους στην διαμόρφωση των αναγκαίων προτάσεων για την συμπόρευση των δυνάμεων τη Δημοκρατικής Παράταξης.

Ειδική συζήτηση έγινε χθες, τέλος, για τα οργανωτικά θέματα και κυρίως για τις αιτήσεις νέων μελών και την προετοιμασία πανελλαδικής συνάντησης.

Νίκος Κοτζιάςκεντροαριστερά