Πολιτική|08.10.2019 21:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θα αυτοπαγιδευθεί για την προανακριτική της Novartis

Βούλα Κεχαγιά

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα αυτοπαγιδευθεί με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου και την κατηγορία περί «σκευωρίας» για τη Novartis καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας ότι η ΝΔ έτρεξε ήδη να κρυφτεί γνωρίζοντας ότι αναπόφευκτα κατά την διαδικασία θα ξεδιπλωθούν πτυχές που θα αναδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επέμεινε στη ρεβανσιστική διάθεση των κυβερνώντων και του ΚΙΝΑΛ για να καταλήξει πως αυτό που θα αποδειχθεί από την προανακριτική δεν θα είναι η λέξη «σκευωρία» αλλά η λέξη «Δικαιοσύνη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΝΔ και προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη και καυτηρίασε την απουσία της κυβέρνησης από τα υπουργικά έδρανα αποδίδοντάς την σε αμηχανία και θράσος. Διόλου τυχαία ανέφερε ότι «είστε και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα» κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι παραπέμπουν έναν υπουργό σε ειδικό δικαστήριο όχι γιατί «έβαλε το δάχτυλο στο μέλι» αλλά γιατί κατά τη γνώμη τους «είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis».

Από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή έγινε απολύτως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και επιπλέον ότι θα αξιοποιήσει την διαδικασία της προανακριτικής για να αναδείξει στοιχεία του σκανδάλου περί την Νοβάρτις που έχουν υποβαθμιστεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραπέμπουν μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι τον ίδιο και σχολίασε καυστικά για τον κ. Μητσοτάκη: «Είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα». Ως εκ τούτου επανέλαβε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ» λέγοντας ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά που αφορούσε υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που ζημία του ελληνικού δημοσίου από τις χαριστικές πράξεις υπέρ της Νοβάρτις και άλλων φαρμακευτικών εταιριών ήταν 12 δισ. ετησίως.

Επί της ουσίας απάντησε στα περί «σκευωρίας» επικαλούμενος το έγγραφο του FBI που περιγράφει το σκάνδαλο που διερευνούν οι αμερικανικές αρχές και το οποίο κάνει ονομαστική αναφορά σε 7 από τα 10 αρχικώς εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Έγγραφο των αμερικανικών αρχών που κατατέθηκε και στα πρακτικά αναφέρει αυτολεξεί: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών… και θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Νοβάρτις…».

Νέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΠαπαγγελόπουλοςNovartis