Πολιτική|11.10.2019 00:02

Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

Βούλα Κεχαγιά

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ανά χείρας αναμένεται να προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας για το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Κουμουνδούρου γίνεται σαφές πως θέτει ως βάση συζήτησης την πρόταση της επιτροπής Σοφών που υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας εκ των προτέρων το κυβερνητικό σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που όπως εκτιμά, στοχεύει στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν την τελική πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στον πρώην πρωθυπουργό και συγχρόνως περιμένουν και τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων διαπιστώνοντας ήδη πως το ΚΙΝΑΛ σχεδόν ταυτίζεται με τις κυβερνητικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών. Και ειδικά στα σημεία της επιστολικής ψήφου αλλά και της προσμέτρησης της ψήφου της ομογένειας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου συζητήθηκε εκτενώς στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου παρουσία του όπου τονίστηκε μεταξύ άλλων πως «ήταν πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε με πρότασή του τη δυνατότητα για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κάτι που προσπερνούσαν οι κυβερνήσεις όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως παρουσιάστηκε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου δίνει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό στους Έλληνες πολίτες με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Επίσης προβλέπει ότι το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογών θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων. Επιπροσθέτως οι ομογενείς με δικαίωμα ψήφου θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού θα κυμαίνεται μεταξύ τριών και δώδεκα εδρών.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι είναι άγνωστος και ενδεχομένως υπερβολικά μεγάλος συνολικά με τον εγχώριο πληθυσμό ο αριθμός των αποδήμων που έχουν ελληνική ιθαγένεια (ακόμη και σε τρίτες ή τέταρτες γενεές) και επομένως μπορούν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους. Εξ αυτού του λόγου προειδοποιούν το Μαξίμου να μην ετοιμάζεται για επικοινωνιακό σόου με τους πολιτικούς αρχηγούς πατώντας πάνω σε μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Ο «πρωινός καφές» στην Κουμουνδούρου έκανε και αποτίμηση της συζήτησης για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, αποκαλούμενου από τους κυβερνώντες και ως Ρασπούτιν. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως αφού η κυβέρνηση κρύφτηκε από την συζήτηση που η ίδια προκάλεσε έστειλε τον πρωθυπουργό στη Βουλή εκ των υστέρων για να αιτιολογήσει την πρωτοφανή του φυγομαχία. Επίσης στην Κουμουνδούρου «είδαν» με ενδιαφέρον τις διαρροές στην ψηφοφορία που προέρχονται είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΚΙΝΑΛ είτε και από τα δύο κόμματα και σχολίασαν πως δεν κατάφεραν να πείσουν ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενες στους 6 που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν «κατά της προανακριτικής παρωδίας» ευχήθηκαν καλά ξεμπερδέματα.

Στο μικροσκόπιο των τελευταίων στελεχών μπήκε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο σύμφωνα με την Κουμουνδούρου επιμένει στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ακυρώνει ψηφισμένα μέτρα ανακούφισης και βάζει από το παράθυρο την μείωση του αφορολόγητου.

Στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε και το Οργανωτικό της διεύρυνσης και μάλιστα βγήκε και σχετική εγκύκλιος που προβλέπει πως τις επόμενες ημέρες με την έναρξη της καμπάνιας στις οργανώσεις του κόμματος θα υπάρχει διπλή εκπροσώπηση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας για να γίνεται συζήτηση επί της διακήρυξης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Φεστιβάλ Σπούτνικ. Το κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα παρουσιάζεται από τα στελέχη του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο ΜαξίμουΑλέξης Τσίπραςψήφος αποδήμων