Πολιτική|10.10.2019 08:04

Η «ατζέντα» της Γεννηματά στη συνάντηση με Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων

Φώφη Γιωτάκη

Με την δική της «ατζέντα», στην οποία κυριαρχούν λόγω συγκυρίας τα μείζονα εθνικά θέματα, ετοιμάζεται να προσέλθει η Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αξιοποιώντας την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς πρόκειται να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ταυτόχρονα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Η κυρία Γεννηματά θεωρεί καταρχάς εύλογη την ανησυχία του ελληνικού λαού από την τουρκική προκλητικότητα που περνά πια, όπως λέει, από τα λόγια στην πράξη. «Η δράση του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίστηκε ήδη από την κυπριακή κυβέρνηση ως δεύτερη εισβολή! Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές επιθετικής παραβίασης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», τόνισε από το βήμα της βουλής η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη αντίδραση από  «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη σύνοδό του να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να πάρει αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα, με πραγματικό αντίκρισμα».

Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό η άποψη δε, που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς στρατηγική και εγκλωβίζεται στο πλαίσιο των απαράδεκτων δεσμεύσεων Τσίπρα, που του επέβαλε η κυρία Μέρκελ». Τι θα προτείνει η κυρία Γεννηματά στον Έλληνα πρωθυπουργό εν΄ όψει της συμμετοχής του στην Σύνοδο Κορυφής;

Προτείνει και επιμένει στην ανάγκη να τεθεί ως πρώτη εθνική προτεραιότητα η αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ερντογάν, καθώς διαπιστώνει ότι αποτελεί την κύρια αιτία για την μετατροπή των ελληνικών νησιών, αλλά και συνολικά της χώρας, σε μόνιμη αποθήκη ψυχών. Μάλιστα υποστηρίζει ότι οδηγεί αναπόφευκτα στις απαράδεκτες, ντροπιαστικές καταστάσεις τύπου Μόριας, αλλά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες.

Η κυρία Γεννηματά ασκεί αυστηρή κριτική με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για «την νέα «αναβαθμισμένη» αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών».

Μια τέτοια συμφωνία- θα τονίσει μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό- θα έπρεπε να συνδέεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. «Για την συγκεκριμένη συμφωνία μάθαμε μέχρι στιγμής τι δώσαμε. Και δώσαμε πολλά. Δεν μάθαμε όμως αν και τι, πήραμε ως αντάλλαγμα. Και δεν εννοώ βέβαια τα ανέξοδα ευχολόγια του κ. Πομπέο», έχει άλλωστε διαμηνύσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία θα προσέλθει στο πρωθυπουργικό γραφείο με την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός της και με διάθεση συνεννόησης για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Το Κίνημα Αλλαγής θέτει συγκεκριμένα στο τραπέζι του διαλόγου τέσσερις αρχές, τις οποίες και παρουσίασε προ ημερών ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης λέγοντας συγκεκριμένα:

  1. Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
  3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.
  4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία.

Πρόκειται για τέσσερις αρχές, από τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει πίσω.

Εννοείται, ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας για την ψήφο των Απόδημων. Ωστόσο οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι, για να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, απαιτούνται απαρέγκλιτα 200 ψήφοι στη Βουλή, σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και όχι προτάσεις πρόχειρες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει διαβάθμιση της ισοτιμίας της ψήφου, σε μία προσπάθεια να τορπιλίσει στην πράξη το δικαίωμα αυτό των Ελλήνων του εξωτερικού».

ψήφος αποδήμωνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά