Πολιτική|10.10.2019 20:10

Πόλεμος Φίλη-Κεραμέως: «Πυρά» μεταξύ υπουργού και τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Νικολίτσα Τρίγκα

Πυρά αντάλλαξαν την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με αφορμή τις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση σε θέματα εκπαίδευσης.

Την αρχή έκανε ο Νίκος Φίλης ο οποίος κατηγόρησε την υπουργό ότι περιφρονεί τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και «νομοθετεί με διαδικασίες fast-track, με τους βουλευτές στο περιθώριο, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς, με τον λαό φλομωμένο στα ψέματα και στα fake news, προκειμένου να προωθούνται ρυθμίσεις, που κλείνουν το μάτι προς συγκεκριμένα συμφέροντα».

Απαντώντας η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι κάθε Δευτέρα ανελλιπώς απαντά στα ερωτήματα βουλευτών, σεβόμενη τον τύπο και την ουσία του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος και έχοντας πλήρη επίγνωση της υποχρέωσής της να λογοδοτεί και πρόσθεσε ότι οι «δηλώσεις του κ. Φίλη είναι άστοχες, ιδεολογικά φορτισμένες και μακριά από την πραγματικότητα». Η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι όλες οι νέες διατάξεις θα τύχουν επεξεργασίας κατά την αρμόδια κοινή συνεδρίαση διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην οποία θα κληθούν ενδιαφερόμενοι φορείς. Η υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «τα παμπάλαια ήθη διακυβέρνησης, ο αντιδημοκρατισμός και η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που επικαλείται ο κ. Φίλης, πρέπει να αναζητηθούν στην αποχή από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο των πρώην Υπουργών Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι επιλεκτικά εμφανίζονταν στη Βουλή να απαντήσουν επίκαιρες ερωτήσεις».

Ο κ. Φίλης είχε κατηγορήσει νωρίτερα την υπουργό ότι: Tρεις μήνες μετά τις εκλογές κι ενώ άλλες Επιτροπές του Κοινοβουλίου λειτουργούν, η Επιτροπή για το εθνικό ζήτημα της Παιδείας οδηγείται στην απαξίωση και δεν συνεδριάζει. Η επιλογή της υπουργού Παιδείας επαναφέρει παμπάλαια ήθη στη νέα διακυβέρνηση, υποτάσσοντας τη δημοκρατική τάξη και την κοινοβουλευτική διαδικασία στις ανάγκες της πολιτικής-επικοινωνιακής διαχείρισης. Μια τέτοια τακτική της κυρίας Υπουργού, δεν περιποιεί τιμή ούτε στο αξίωμά της, ούτε στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Κρίσιμες διατάξεις για την εκπαίδευση (κολλέγια, κατάργηση τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, απελευθέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά κ.λπ.) κατατίθενται, προς δόξαν του σεβασμού στον κοινοβουλευτισμό και του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, περιορίζοντας ασφυκτικά το δικαίωμα των βουλευτών και της αντιπολίτευσης σε ουσιαστική κριτική.

Νίκη ΚεραμέωςΝίκος Φίληςεκπαίδευση