Πολιτική|11.10.2019 06:55

Τσίπρας: Οι ψήφοι των αποδήμων να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης

Βούλα Κεχαγιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τα όποια θετικά μέτρα του προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι είναι δικαίωση της δικής του πολιτικής και όχι «πικρό ποτήρι» όπως τα αντιμετώπιζε η Νέα Δημοκρατία από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέντευξή του στον Alpha την πρώτη του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και ως εκ τούτου απάντησε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις θετικές ρυθμίσεις «που οφείλονται στην δική μας προσπάθεια να βγούμε από το μνημόνιο», μολονότι ο προϋπολογισμός έχει «αγκαθάκια» όπως είπε με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που μπορεί να ακυρώσει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Έδωσε όμως και άλλες ειδήσεις ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνοντας ότι η δική του γνώμη είναι πως η ονομασία ΣΥΡΙΖΑ είναι brand ισχυρό για να αλλάξει. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία προσθήκη σ’ αυτό και ανέφερε ότι όλα θα αποφασιστούν στο συνέδριο. Αφήνοντας αιχμές για το ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Συνήθως αλλάζουν όνομα όσοι δεν αισθάνονται καλά με το όνομα αυτό και την ιστορία του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη για την πρόταση της κυβέρνησης που αφορά τις ψήφους των αποδήμων. Είπε ότι είναι μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Έθνους ότι θα προσέλθει με οδηγό το περιεχόμενο του φακέλου που συνέταξε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με διακομματική συναίνεση, όμως διευκρίνισε: «Αν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους δυνητικά σε άλλα 10 εκατομμύρια εκλογέων που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, έναντι αυτών που ζουν εδώ, φορολογούνται και έχουν άμεσες συνέπειες από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ δεν θα συμφωνήσουμε».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως όρο -όπως είπε στην ΚΟ της ΝΔ- το να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο που πάμε να το κουκουλώσουμε στο όνομα μίας δήθεν σκευωρίας» και παρατήρησε πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στο κάδρο αφενός διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να στενοχωρήσει τον κ, Σαμαρά και αφετέρου διότι μπορεί να τού γυρίσει μπούμεραγκ και θέλει να αποφύγει τον πολιτικό διασυρμό.

Σε ό,τι αφορά την απουσία της κυβέρνησης από τα υπουργικά έδρανα κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για την Προανακριτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «καραγκιοζιλίκι να είναι απούσα η κυβέρνηση ότι δήθεν δεν έχει συμμετοχή και να μπαίνει από την πλαϊνή πόρτα κρυφά ο πρωθυπουργός για να ψηφίσει…» Επανέλαβε ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτό και τόνισε ότι με την κατηγορία περί σκευωρίας ανοίγει μία φάμπρικα «όποιος αναδεικνύει ζητήματα να κατηγορείται για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν άσκησε πιέσεις στην ΕΕ για εφαρμογή των κυρώσεων που ψηφίστηκαν και συμφωνήθηκαν κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής του καλοκαιριού. Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό έκανε λόγο για τρεις μήνες απραξίας της κυβέρνησης και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το καλοκαίρι οι πρόσφυγες στη Μόρια ήταν 5.600 και τώρα έφθασαν τους 13.000.

Αλέξης Τσίπραςψήφος αποδήμων