Πολιτική|11.10.2019 14:04

Κουμουτσάκος: Νέα κύματα προσφύγων μπορεί να προκαλέσει η εισβολή στη Συρία

Newsroom

Νέα δεδομένα στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό δημιουργεί η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία. Και αυτό το περιέγραψε με δηλώσεις του στη Βουλή ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χρησιμοποίησε στη Βουλή την εξής φράση: «Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου και ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, για το Μεταναστευτικό. «Το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός για τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, επαναλαμβάνοντας ότι η αιτία για την επίταση του φαινομένου βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Ανησυχία Κουμουτσάκου για νέο κύμα ροών

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, εκφράζοντας φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα ροών: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισσοροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Ασαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Eχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα με επιτακτικό τρόπο στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην Aνατολική Μεσόγειο. Και αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα αν το κρίνουμε να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.».

ΣυρίαΓιώργος ΚουμουτσάκοςμεταναστευτικόΤουρκίαπροσφυγικό