Πολιτική|24.10.2018 11:09

Η Βουλή εξετάζει για αντισυνταγματικότητα το «πόθεν έσχες»

Κατερίνα Τζαβάρα

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του τροποποιημένου νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες», το οποίο εισήχθη το πρωί προς συζήτηση στην Ολομέλεια εγείρει η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Ο αρχικός νόμος, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ επανήλθε τροποποιημένος, ωστόσο, ενώσεις δικαστών εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κυρίως όσον αφορά στην υποχρέωση για καταγραφή στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης μετρητών και τιμαλφών τα οποία βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη γνώμη των δικαστών η δήλωση των στοιχείων αυτών ουσιαστικά δεν επιτρέπεται ανεξαρτήτως της αξίας τους καθώς περιορίζει την προσωπικότητα του ατόμου, θέτει εν κινδύνω το άσυλο της κατοικίας και την ιδιωτική ζωή και κυρίως παραβιάζει την αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ανάλογες επισημάνσεις περιέχει και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία δόθηκε το πρωί στη δημοσιότητα. Οι συντάκτες της Έκθεσης, στις παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου άρθρου παραπέμπουν επί της ουσίας στην απόφαση του ΣτΕ επισυνάπτοντας στην Έκθεσή τους το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση.

πόθεν έσχεςΣτΕΒουλή