Πολιτική|14.10.2019 15:34

Ο Δένδιας στην ΕΕ - στην ατζέντα κυρώσεις κατά της Τουρκίας, Συρία και Κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες  της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένεται να εξετάσει τρόπους συλλογικής αντίδρασης σε αυτές, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ακολουθεί στις 17-18 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, καθώς και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρόκειται να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στην προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, καθώς και την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, το εάν θα δοθεί δηλαδή ή όχι το πράσινο φώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και/ή της Αλβανίας.

τουρκική πρόκλησηκυπριακή ΑΟΖΝίκος Δένδιας