Πολιτική|25.11.2018 15:21

Χριστοδουλάκης: Σχέδιο επίθεσης στην παράταξη από την ψευτοαριστερή κυβέρνηση

Φώφη Γιωτάκη

«Θεσμικό ροκ» απέναντι «στο ενορχηστρωµένο σχέδιο επίθεσης εναντίον της παράταξης από την ψευτοαριστερή κυβέρνηση και τους “καραµανλικούς” δεξιούς συνεργάτες της» λέει ότι θα ακολουθήσει το Κίνηµα Αλλαγής ο γραµµατέας της ΚΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Υπενθυµίζοντας ότι η δική του γενιά δεν είχε γεννηθεί το '89, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα γίνεται στοχευµένη προσπάθεια να πληγεί η παράταξη.

«Θα µας βρουν απέναντι ενωµένους» τονίζει ο 27χρονος γραµµατέας της ΚΕ, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τη Ν∆, µιλά για το προσωπικό του στοίχηµα στις εκλογές, δίνει το στίγµα των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει, αφήνοντας σαφή αιχµή εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, τη φράση που θα ήθελε να µην ξεχάσει η κυρία Γεννηµατά µε την οµιλία της προς τους Σοσιαλδηµοκράτες στο Συνέδριο της Λισαβόνας.

Κύριε Χριστοδουλάκη, το Κίνηµα Αλλαγής στηρίζει  τον Κ. Σηµίτη, µετά το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών του και την πολιτική στοχοποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι η φράση «βρώµικο '89» έχει απήχηση σήµερα στις νεότερες γενιές;

Η δική µου γενιά δεν είχε καν γεννηθεί την περίοδο του «βρώµικου ’89». Παρά το γεγονός αυτό, όλοι µας, λιγότερο ή περισσότερο, έχουµε εικόνα της στοχευµένης τότε προσπάθειας να πληγούν το ΠΑΣΟΚ, η δηµοκρατική παράταξη και ιδιαίτερα ο ηγέτης της, Ανδρέας Παπανδρέου. Και µάλιστα µε πολιτικές συµµαχίες από όλο το εύρος του ιδεολογικού φάσµατος. ∆υστυχώς, 30 χρόνια µετά, η σηµερινή ψευτοαριστερή κυβέρνηση µαζί µε τους «καραµανλικούς» δεξιούς συνεργάτες της, ενορχηστρώνει ένα αντίστοιχο σχέδιο επίθεσης στην παράταξη και την ιστορία µας, έχοντας το θράσος να εµπλέξει και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σηµίτη. Όπως και τότε, έτσι και τώρα αυτό θα τους γυρίσει µπούµερανγκ. Θα µας βρουν όλους ενωµένους, απέναντί τους.

Η στήριξη αφορά στο πρόσωπο ή στην παράταξη;

Αφορά και στα δύο. Στον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ, εκσυγχρόνισε τις κρατικές υποδοµές και παρέδωσε την Ελλάδα των µεγάλων έργων και των Ολυµπιακών αγώνων. Και, φυσικά, στην παράταξη και την ιστορία της. Στα χιλιάδες στελέχη µας, που έχουν δώσει διαχρονικά την ψυχή τους για να µπορέσει αυτή η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ εµφανίστηκε ενωµένο στις δύσκολες στιγµές ή τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Μέσα στην κρίση ήµασταν οι µοναδικοί που προτάξαµε το εθνικό συµφέρον έναντι του κοµµατικού. Προφανώς και από αυτές τις δύσκολες επιλογές δεν βγήκαµε αλώβητοι. Τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Και αυτό έκαµψε τις συλλογικές αντιδράσεις µας. Σήµερα, όµως, µε την ιστορία να αποδεικνύει κάθε µέρα που περνά την ορθότητα των επιλογών µας, είµαστε πιο ενωµένοι και συσπειρωµένοι από ποτέ. Όσο µας χτυπάνε τόσο δυναµώνουµε.

Το «σκληρό ροκ» πιστεύετε ότι διευκολύνει τον στόχο σας για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές;

Το «θεσµικό ροκ» είναι η δική µας απάντηση. ∆ιαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους και παντού. Αλλά να µη νοµίζουν ότι απέναντι σε µια µονόφθαλµη δικαιοσύνη θα καθόµαστε µα σταυρωµένα χέρια.

Λέτε ότι δεν θα συνεργαστείτε µετεκλογικά, ούτε µε τη Ν∆, ούτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπετε, δηλαδή, κυβερνητικό συνασπισµό ΣΥΡΙΖΑ - Ν∆;

Λέµε ότι την επόµενη µέρα η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, στη βάση ενός ολοκληρωµένου προοδευτικού σχεδίου. Εµείς το καταθέτουµε και ζητάµε τη δύναµη να το εφαρµόσουµε µε όποιον επιθυµεί να το ακολουθήσει. ∆εν µε αφορούν οι προβλέψεις για τις επιλογές αυτών που φέρουν τεράστιο µερίδιο ευθύνης για το ότι οκτώ χρόνια µετά η χώρα είναι ακόµη στην κρίση.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχηµα στις προσεχείς εκλογές; Θα ακολουθήσετε το καταστατικό του κόµµατος και δεν θα είστε υποψήφιος;

Η θέση µου έχει ασυµβίβαστο για υποψηφιότητα στις εκλογικές διαδικασίες. Προφανώς θα το σεβαστώ και θα δώσω και εγώ από τη δική µου πλευρά και τη θεσµική µου ιδιότητα τις µάχες που έχουµε μπροστά µας.

Ποιος είναι ο πήχης στις περιφέρειες; Πόσες, εκτιµάτε ότι θα κερδίσετε;

Σε καµία δεν πάµε για να χάσουµε. Η παραδοσιακή µας δύναµη στην Αυτοδιοίκηση δεν µας επιτρέπει αυτήν τη λογική. ∆εν υπάρχει πήχης, οι επιλογές ανθρώπων µε αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες διείσδυσης και σε άλλους πολιτικούς χώρους είναι η εγγύηση για να δώσουµε µε αξιώσεις τη µάχη σε όλες τις περιφέρειες.

«Ναι» στον εκλογικό νόµο µε µπόνους 20 εδρών;

«Ναι» στον εκλογικό νόµο µε µπόνους 20 εδρών για ποσοστό 25% και µία επιπλέον έδρα για κάθε 1% επιπλέον, µε ανώτερο τις 35 έδρες.

Αναφέρεστε στο ανέκδοτο µε το σπίτι του Χότζα. Γιατί;

Γιατί αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση µε τις συντάξεις. Ψηφίζει µόνη της περικοπές για τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων µετά το 2016, για τις συντάξεις χηρείας και για τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων. Στο τέλος, παίρνει πίσω το ένα από τα τρία και πανηγυρίζει. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας, ο κύριος 10-1. Παίρνει από τους Ελληνες 10 και επιστρέφει 1.

«Ναι» ή «όχι» στην ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων;

«Ναι» στην ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων. «Ναι» στη βελτίωση και τη θωράκιση των δηµόσιων.

Πρέπει να κάνετε την έκπληξη στο Επικρατείας µε στέλεχος της γενιάς σας;

Σε όλα µας τα ψηφοδέλτια θα κάνουµε την έκπληξη µε στελέχη της γενιάς µου. Το Επικρατείας το αφήνουµε στην κρίση της προέδρου.

Στο Συνέδριο της Λισαβόνας ποια είναι η φράση που, κατά τη γνώµη σας, δεν πρέπει να ξεχάσει να πει η κυρία Γεννηµατά στους Σοσιαλδηµοκράτες;

Σοσιαλδηµοκράτης δεν γίνεσαι επειδή απλά δηλώνεις ότι είσαι. Τη λύση στο πρόβληµα του χώρου µας δεν δίνουν οι τυχοδιωκτικές «µεταγραφές» παροδικών πλειοψηφούντων. Η ευρωπαϊκή Σοδιαλδηµοκρατία θέλει όραµα και αφήγηµα, ώστε να ξανασυνδεθεί µε την κοινωνική της βάση.

ΚΙΝΑΛΚίνημα ΑλλαγήςΜανώλης Χριστοδουλάκης