Πολιτική|17.10.2019 18:57

Μανιαδάκης: «Με πίεζαν να καταθέσω κατά Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα χωρίς στοιχεία»

Σοφία Φασουλάκη

Μαραθώνια κατάθεση έδωσε ο πρώην προστατευόμενος μαρτυρας μετεπειτα κατηγορουμενος Νικος Μανιαδακης εμμενοντας στη γραμμη των καταγγελιων οτι δεχθηκε πιεσεις απο τους εισαγγελεις να κατονομασει πολιτικα προσωπα  τα οποια δωροδοκουνταν.  

«Προσωπικά ούτε είδα , ούτε συμμετείχα , ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων» ειπε στους δημοσιογραφους ο καθηγητής Νίκος Μανιαδακης, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεση του ότι οι εισαγγελείς του ζητούσαν να δώσει στοιχεία για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.

Η κατάθεση του, η οποία σύμφωνα με εισαγγελικες πηγές θεωρείται σημαντική, επικεντρώθηκε στη σχέση του με τους εισαγγελείς διαφθοράς και στην διαδρομή που ακολουθήθηκε ώστε από προστατευόμενος μάρτυρας να καταστεί κατηγορούμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιάδακης  φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εισαγγελείς δεν λειτουργούσαν αυτοβούλως αλλά λογοδοτούσαν για τους χειρισμούς τους στην ειςαγγελία του Αρείου Πάγου και όχι σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Και όταν δεν πήραν τα στοιχεία που ζητούσαν,  τον κατέστησαν κατηγορούμενο. 

«Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει» είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στους 2  προστατευόμενους μάρτυρες λέγοντας πως πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι «ανακριβή και αναξιόπιστα» και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ο κ. Μανιαδάκης είπε πως θεωρεί ότι "υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο , με παράτυπες πρακτικές" για τις οποίες Ο ίδιος εισεφερε πολλά και σημαντικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αξιολογηθηκαν απο τη δικαιοσύνη. Ο συνήγορος του Θ. Μαντάς  χαρακτήρισε "εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος". Όπως είπε με την κίνηση τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν από  την έρευνα την πολύτιμη μαρτυρία του.

NovartisΑντώνης ΣαμαράςΝίκος ΜανιαδάκηςΓιάννης Στουρνάρας