Πολιτική|17.10.2019 22:48

Φάμελλος για αναπτυξιακό: To σχέδιο νόμου δημιουργεί νέα golden boys

Μαρία Λιλιοπούλου

«Σχέδιο νόμου επιτελικής κοπτοραπτικής που περιλαμβάνει 212 άρθρα, υπογράφουν 17 υπουργοί και σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακό» χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβερνηση στη Βουλή ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη προκύπτει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σκοπό να τροποποιήσει το νόμο Τρίτση για τον αιγιαλό, με υπουργική τροπολογία. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό, ειδικά όταν ολόκληρη η κοινωνία έχει διαπιστώσει ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, με την τραγωδία στο Μάτι, ακριβώς επειδή δεν εφαρμοζόταν ο νόμος Τρίτση» σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος στηλίτευσε την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα του ψηφιακού χάρτη θα μπορεί να κατέχει το Τεχνικό επιμελητήριο Ελάδας (ΤΕΕ) ή ιδιώτης, όπως είπε: «Δημιουργήσαμε ειδική Διεύθυνση Γεωχωρικών Δεδομένων, ώστε το κράτος να έχει την κατοχή και διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων. Τώρα η κυβέρνηση επιλέγει την παραχώρηση της κατοχής των δεδομένων σε ιδιωτικό φορέα. Το Κτηματολόγιο αποτελεί ένα παράδειγμα που αναδεικνύει το λόγο για τον οποίο το δημόσιο, και όχι μόνο οι κολλητοί, πρέπει να κατέχει τα δεδομένα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις που τροποποιούν το χωρικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στην Ελλάδα διευκολύνοντας μεταξύ άλλων την περίπτωση των υψηλών κτιρίων του Ελληνικού καθώς προβλέπουν παρεκκλίσεις σε περιπτώσεις κτιρίων ειδικών κατασκευαστικών απαιτήσεων, ο τ. Αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι εισήχθησαν εκ των υστέρων στο νομοσχέδιο χωρίς καμία διαβούλευση. Να σημειωθεί ότι με το άρθρο 206 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ελεγχόμενων παρεκκλίσεων σε κτίρια, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά χαρακτηρίζονται ως κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης στην κείμενη νομοθεσία. «Πέρα από το ότι η κίνηση αυτή αποτελεί παραβίαση των κανόνων διαβούλευσης, αποτελεί μία κρυφή και εκ των υστέρων τροποποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού» τόνισε ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζοντας ότι και οι επιστήμονες κατά τη συζήτηση των φορέων έλαβαν ξεκάθαρη θέση υπέρ της απόσυρσης των συγκεκριμένων άρθρων.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο άρθρο του νόμου υποβαθμίζει, έως και εκμηδενίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την αύξηση του συντελεστή δόμησης για νέες δραστηριότητες που θα εισάγονται στα βιομηχανικά πάρκα με αυξημένο συντελεστή δόμησης, εις βάρος των χρήσεων γης και της κατανάλωσης χώρου.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε και την πρόβλεψη αυξήσεων στις αμοιβές στελεχών σε ΔΕΚΟ και τους διευθυντές των υπουργών. «Τα άρθρα 212 και 177 δεν μπορεί να γίνουν δεκτά, καθώς δημιουργούν νέα Golden Boys» υπογράμμισ

Άδωνις ΓεωργιάδηςΣωκράτης Φάμελλοςαναπτυξιακό νομοσχέδιο